Sari la conținut

România, criticată de SUA, Marea Britanie şi Olanda pentru blocarea arestării lui Şova

romania-criticata-de-sua-marea-britanie-si-olanda-pentru-blocarea-arestarii-lui-sova

România şi-a atras noi critici din partea Statelor Unite, Marii Britanii şi Olandei după ce Senatul a blocat arestarea lui Dan Şova, comentează agenţia Associated Press, notând că fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost reţinut.

"Procurorii români l-au reţinut miercuri pe precedentul ministru al Finanţelor, acuzat de luare de mită, inclusiv lingouri de aur şi un tablou al pictorului impresionist francez Auguste Renoir. Procurorii spun că Darius Vâlcov a ascuns tabolul, trei kilograme de aur şi echivalentul în numerar al sumei de 410.000 de dolari în seiful unui prieten, din 2011", scrie Associated Press.

"Într-un alt caz, parlamentarii români au respins anularea imunităţii lui Dan Şova, un senator din cadrul partidului de guvernământ suspectat de corupţie. (...) Votul a fost criticat de ambasadele Statelor Unite, Marii Britanii şi Olandei, care au atras atenţia că Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze anchetele în cazuri de corupţie", subliniază Associated Press, citată de mediafax.ro.

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost reţinut, miercuri după-amiază, de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri. Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată, miercuri, de Senat, fiind înregistrate 97 de voturi "pentru", 48 "împotrivă" şi cinci abţineri. Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat, în 19 martie, aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, pentru trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate. Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obţinut astfel mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif.

Senatorii au respins, miercuri, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari. Rezultatul oficial al votului senatorilor în cazul cererii DNA vizându-l pe Dan Şova a fost de 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

Ulterior, Dan Șova a anunţat că a luat decizia de a se autosuspenda "din toate funcţiile deţinute în cadrul PSD" şi a susţinut că votul din Senat îi va permite să se apere "aşa cum se cuvine", dacă dosarul său va ajunge în instanţă, scrie click.ro.

http://www.click.ro/news/lume/romania-criticata-de-sua-marea-britanie-si-olanda-pentru-blocarea-arestarii-lui-sova

Comentarii

Ultimă oră