Sari la conținut

România a intrat în SCENARIUL 2 de coronavirus. Restricții mai mari, amenzi de 4.000 de euro!

romania-a-intrat-in-scenariul-2-de-coronavirus-restrictii-mai-mari-amenzi-de-4000-de-euro

„Evenimentele culturale și de divertisment cu participarea a peste 100 de persoane, suspendate”

După ce România a intrat în scenariul 2 de intervenție privind epidemia de coronavirus, fiind înregistrate deja 31 de cazuri la nivel național, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență și Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, au anunțat măsuri mai restrictive impuse în urma ședinței Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

De la pacientul 26, România se află în scenariul doi de intervenție, astfel încât autoritățile au dispus interzicerea tuturor evenimentele publice cu o prezență mai mare de 100 de persoane, sistarea exporturilor de medicamente sau decalarea programului de muncă pentru persoanele care se deplasează cu mijloace de transport în comun!

Măsuri sunt necesare în condițiile în care s-a observarea intrarea în faza în care virusul se răspândește în plan local, după ce, inițial, cazurile confirmate erau înregistrate în rândul persoanelor întoarse din țările în care epidemia s-a extins, în special Italia. Un vârf al epidemiei este așteptat în perioada Paștelui.

Pentru prevenirea răspândirii locale, Raed Arafat a anunțat că persoanele care nu recunosc la intrarea în țară că se întorc dintr-o zonă de risc vor fi amendate cu 4.000 de euro.

În pregătirea intrării în scenariul 3, care se declară după 100 de pacienți, spitalele de suport vor fi pregătite pentru a prelua cu infecții non-coronavirus pentru ca atunci clinicile speciale în boli infecțioase să fie strict folosite pentru pacienții cu coronavirus.

Raed Arafat a explicat măsurile care intră în vigoare:

- Se suspendă pentru 6 luni distribuirea medicamentelor, dispozitivelor medicale, materiale sanitare în afara României

- Plecarea către serviciu va fi decalată - pentru sectorul public este o obligativitate, pentru sectorul privat o recomandare

- Teatrele, cinematografele și activitățile în sălile închise nu se pot desfășura cu un public mai mare de 100 de persoane

- Sistarea activităților cu public pentru muzee până în 31 martie 2020

- Recomandarea suspendării activităților universităților până în 31 martie 2020


- Unii au venit cu ideea de a organiza cluburi de vacanță pentru copiii care nu merg la școală. Acest lucru este ca și cum școala nu a fost închisă și măsura nu a fost luată. Unele prefecturi au interzis acest lucru


- Mall-urile și magazinele mari nu sunt afectate de măsura închiderii spațiilor unde sunt mai mult de 100 de persoane


- Se aplică pentru cinematografele din mall-uri, pentru Teatrul Național, pentru Opera Națională


- Implicarea Armatei nu e un lucru nou. HG 557 din 2016 stabilește exact cum se desfășoară managementul riscurilor și include Armata pentru suport – forțele medicale, medici militari trimiși la frontiere.


- „Scenariile sunt variabile. Există un scenariu care spune că vom avea un vârf de Paște, apoi să scadă și să crească iar în noiembrie, ca și gripa.

Nu știm ce scenariu va fi real, vom vedea în timp. Măsurile de prevenție pe care le luăm acum sunt pentru a cumpăra timp până la apariția vaccinului”.


- La acest moment nu se pune problema ca Bucureștiul sau Ilfovul să fie închise. Dacă există o transmisie mare se poate pune problema, dar nu suntem în această situație.


- „Când începe un exod către România, avem două soluții: fie lăsăm totul deschis cu riscul răspândirii totale a virusului, fie luăm la graniță toate măsurile posibile. Noi mergem pe a doua: carantina și izolarea la graniță. Dacă e necesar să oprim anumite zboruri, vom vedea în funcție de mai mulți factori: să fie zonă roșie, să fie un aflux mare spre România. Ne uităm și la ce fac alte țări”.


- Interdicțiile nu se aplică pentru ședința de plen a Parlamentului programată pentru joi.


  (nr. Referitor la pacientul care acuza că a așteptat 12 ore să fie preluat de când a fost confirmat pozitiv) Oamenii cred că dacă diagnosticul e confirmat vine ambulanța în 5 minute și te ia. Nu! Gestionăm cazurile pe rând, nu expunem toate ambulanțele, ele trebuie dezinfectate. E posibil ca o persoană să fie anunțată că e pozitivă, iar transportul spre spital să fie peste câteva ore.

„Evenimentele culturale și de divertisment cu participarea a peste 100 de persoane, în spații închise, suspendate până pe 31 martie”, așa a sunat una dintre frazele lui Arafat.

Astfel, ar putea fi afectate mai multe sporturi indoor, precum handbalul, voleiul, baschetul, înotul, tenisul de masă sau snookerul. Această măsura a fost luată în contextul în care România a intrat în scenariul doi privind abordarea coronavirusului (fază de transmitere sporadică în societate).


„Se includ aici cinematografele din mall-uri, teatrele, Opera Româna, Ateneul, și orice alt spațiu închis care depășește 100 de persoane”.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că toate cursurile universitare vor fi suspendate până în 31 martie, cu posibilitate de prelungire a acestei perioade.


   Potrivit şefului DSU, universităţile pot opta pentru predarea cursurilor online.


   În privinţa căminelor, fiecare universitate decide dacă va fi redus sau nu numărul studenţilor.


  Decizia este valabilă până în 31 martie, dar există posibilitatea ca acest termen să fie prelungit în funcție de evoluția răspândirii noului coronavirus.

(Cursurile unităților de învățământ din România sunt suspendate, începând de miercuri până în data de 22 martie, aproximativ trei milioane de elevi urmând să stea acasă, aceasta fiind o măsură de prevenire a răspândirii infecțiilor cu noul tip de coronavirus).


  A fost constituită o celulă de criză la Ministerul de Interne privind aglomerația din vămi - a fost suplimentat numărul de medici din punctele vamale, mai ales la Borș și Nădlac și s-au evaluat epidemiologic toți cetățenii români veniți din zone de infecție cu coronavirus.

În carantină sunt 752 de cazuri - 429 sosiți prin Ungaria, 23 prin Serbia, 70 prin Ucraina, 54 prin Otopeni.

Persoanele care vin din afara țării nu pot ascunde locurile de venire, au fost tentative de inducere în eroare, solicităm să colaboreze cu autoritățile.


Iată si declarațiile Secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru:

- Ministerul Sănătății poate confirma 31 de cazuri de coronavirus, după 1200 de teste făcute în cele 7 centre


- Am intrat pe un teren al transmisiei locale


- La Ministerul Sănătății are loc o videoconferință de pregătire a intrării în scenariul trei de intervenție


- Inspectorii sanitari au dat amenzi de 300.000 de lei celor care nu au respectat izolarea


- La București s-a suplimentat numărul de epidemiologi. La fel s-a procedat și în punctele de frontieră


- S-au extins zonele roșii în nord-estul Franței și Madrid, precum și zona galbenă în Franța, Spania și Germania


- Cei care vin din zonele roșii intră în carantină, cei din zonele galbene în izolare voluntară la domiciliu


- În planul scenariului doi încă se menține prevenția ca punct principal


- Se pregătesc spitalele de suport care vor prelua cazurile de infecții non-coronavirus


- Clinicile de boli infecțioase vor fi strict pentru pacienții cu coronavirus în scenariul trei de intervenție


- Avem 4.000 de paturi pentru terapie intensivă


- Nu există nicio demisie a vreunui medic epidemiolog. Cazul prezentat pe rețelele sociale este un fake news


- Ministerul Sănătății a activat și medicii specialiști din promoția 2019


- Agenția Națională a Medicamentului a informat că s-a reluat importul de medicamente din China și India, nu mai sunt probleme cu cele 13 medicamente.


- Laboratoarele au teste, au kituri, există suficienți profesioniști, nu a clacat nimeni.

„Haideți să nu aglomerăm camerele de gardă inutil, s-au limitat internările și operațiile care nu sunt urgente” recomandă Nelu Tătaru.

Comentarii

Ultimă oră