Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989 (BNR 1989), alcătuit din 133 de asociaţii de revoluţionari, reprezentat prin brașoveanul Dorin Maior Lazăr, a depus o plângere împotriva șefului statului la biroul procurorului general Laura Codruţa Kovesi.
„Îl considerăm pe Traian Băsescu responsabil pentru dezastrul economic, moral, politic și social în care a adus România, în perioada guvernării portocalii. Știm siguri că, prin Băsescu și PDL, printre altele, există înțelegeri la nivel european, prin care România să evite atragerea de fonduri europene, precum și pactul UDMR, pentru a se crea o autonomie a minorității în zonele geografice locuite de etnicii maghiari. Aceste două înțelegeri ascunse au generat această politică de trădare națională, condusă de Traian Băsescu prin PDL – partid fără doctrină politică, fără trecut  și fără viitor. Acest partid a confiscat instituțiile statului și le-a transformat în unelte de repimare politică și protejarea intereselor economice ale camarilei portocalii“, a declarat Dorin Lazăr Maior pentru newsbv.ro
Plângerea a fost depusă după ce Maior s-a întâlnit cu avocata Miahela Angheluş, unde reprezentantul Federaţiei Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989 şi-a însuşit textul plângerii depuse săptămâna trecută şi a decis să solicite comasarea acesteia cu propria plângere! În data de 15 august, avocata bucureşteană Mihaela Angheluş, împreună cu profesorul american de origine română Ioniţă Romulus, semnatar al Cartei 77, analist politic timp de 30 de ani în New York, au depus o plângere penală împotriva preşedintelui suspendat Traian Băsescu, pe care-l acuză de „fapte săvârşite de acesta împotriva poporului român”.  “Prin toate acţiunile sale din ultimii ani şi mai ales prin cele din acest an, Traian Băsescu vrea ca dictatura impusă de el în mod tacit, să devină una legitimă. Drepturile si libertăţile românilor, câştigate prin sângele vărsat în 1989 sunt încet şi sigur restricţionate şi date uitării de către băsescu in numele aşa zisei normalităţi şi reforme a statului.Tendinţele totalitare ale regimului Băsescu sunt evidente iar democratia in Romania, atâta câtă mai este, se află într-un mare şi real pericol, prin obsesia sa maladivă pentru puterea absolută. Ştim din auzite că lui Traian Băsescu îi lipseşte capacitatea de a ierta afronturile, astfel că ne aşteptăm să suportăm consecinţele deciziei noastre de a depune prezenta plângere, ne aşteptăm chiar să fim ridicaţi de acasă, să ne fie înscenate dosare, etc., dar din respect pentru români, ne asumăm aceste riscuri. Preferăm să ne urască şi să se răzbune pe noi, dacă prin asta încetează ura şi răzbunarea sa împotriva poporului român”se arată în plângerea penală formulată de cei doi.