Sari la conținut

Regula Covid 19: Circa 800 de studenţi nu vor mai primi loc în cămin, la Braşov

regula-3-din-4-covid-19-circa-800-de-studenti-nu-vor-mai-primi-loc-in-camin-la-brasov

  Azi au început şcolile, peste două săptămâni, Universitatea: tot în sistem hibrid, dacă nu se înrăutăţeşte situaţia

În octombrie va debuta anul universitar 2020-2021. Sub semnul aceleiaşi pandemii, în numele căreia şi conducerea Universităţii a trebuit să ia măsuri.


    Prima măsură – modul în care se va desfăşura activitatea cu studenţii. Tot în sistem hibrid, decizia fiind adoptată deja de Senatul Universităţii.

Însă, hibridul universitar e uşor diferit de hibridul preuniversitar.


   „Înseamnă cursuri on-line, iar activităţile de laborator, lucrări practice şi proiect, acestea se vor desfăşura faţă în faţă. În cazul seminariilor, majoritatea se vor desfăşura faţă în faţă. Situaţia epidemiologică din Braşov ne obliga să adoptăm unul din 2 scenarii: scenariul 2 – acesta pe care l-am adoptat, sau scenariul 3 – 100 % online. Noi am încercat să realizăm un echilibru, între asigurarea calităţii procesului educaţional şi asigurarea măsurilor de siguranţă sanitară”, a explicat rectorul Universităţii Transilvania, prof. univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan.

Ingineria şi Medicina: 100% faţă în faţă

Practic, toate facultăţile inginereşti şi Medicina vor avea toate laboratoarele faţă în faţă. În cazul facultăţilor din sfera socio-umană, precum Litere, Drept, Sociologie sau Pishologie, unde sunt seminarii, vor fi făcute minim 80% faţă în faţă. 20% pot fi făcute şi on-line.


    „Activităţile didactice vor fi reorganizate, în sensul că laboratoarele vor fi desfăşurate în calupuri de 4-6 ore, astfel încât studenţii, din aceeaşi grupă, să rămână în aceeaşi sală tot calupul respectiv. Vom lucra în 2 calupuri pe zi, de câte 4-6 ore, astfel încât să nu avem o mobilitate mare a studenţilor. Dacă, de exemplu, aveau 2 ore pe săptămână pe laborator, vor face 4 ore din două în două săptămâni. Săptămâna aceasta, să spunem, vor face 4 ore la o disciplină, săptămâna următoare vor face câte patru ore la o altă disciplină, în loc să facă câte două fiecare săptămână”, a detaliat rectorul Universităţii braşovene.


    De asemenea condiţiile de distanţare vor fi asigurate în sălile de laborator. Normele sanitare actuale prevăd minim 1 metru între studenţi, dar normele de acreditare ARACIS prevăd 4 metri pe care trebuie să-i asigure Universitatea pentru fiecare student în spaţiul de laborator, potrivit rectorului Ioan Vasile Abrudan.

Linia celor care primesc loc în cămin se va opri la aproximativ 3.400

Din cauza pandemiei, aproape 800 de studenţi ai Universităţii Transilvania nu vor mai primi locuri în cămine. Pentru a putea fi respectată distanţarea, în camere vor fi cazaţi mai puţini studenţi. „În căminele în care avem camere de 4 locuri, vor fi 3 studenţi cazaţi. Deci va fi o reducere de la circa 4.200 de locuri, la circa 3.400 de locuri în căminele Unversităţii Transilvania. Regulile de a alocare a locurilor vor fi aceleaşi, în funcţie de rezultatele de la învăţătură. Avem şi categoria studenţilor din zone, să spun mai sensibile, vorbim de centrele de plasament, copii orfani. Pentru aceştia, ca şi în anii trecuţi, cazarea va fi asigurată de Universitate”, a explicat rectorul Ioan Vasile Abrudan.

În căminul 10, singurul unde camerele sunt de 2 locuri, vor fi cazaţi tot câte 2 studenţi.

Cursurile propriu-zise, din 5 octombrie 2020


   Anul universitar, la Braşov, se deschide, oficial, în 1 octombrie 2020. Însă, primele două zile, 1 şi 2 octombrie, vor fi dedicate orientării, instruirii şi informării studenţilor. Cursurile propriu-zise vor debuta în 5 octombrie 2020.

Comentarii

Ultimă oră