Sari la conținut

Reglementări privind îngrijirea pacienților cu arsuri grave

reglementari-privind-ingrijirea-pacientilor-cu-arsuri-grave

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a aprobat Ordinul care prevede modul de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri grave.

Conform acestuia, acţiunile prioritare sunt elaborate, derulate şi finanţate de Ministerul Sănătății şi se implementează prin unităţi sanitare care au în structură secţii de Arsuri cu expertiză în domeniu.

Programul AP-Arsuri asigură acoperirea costurilor tratamentului urgenţelor majore ale pacienţilor cu arsuri grave, care sunt de regulă costisitoare şi nu pot fi acoperite din finanţarea unităţilor sanitare în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări.

La nivelul spitalelor, derularea şi monitorizarea AP-ARSURI se va realiza de către un coordonator local desemnat de managerul unităţii sanitare, care poate fi şeful de secţie sau un alt medic din cadrul structurii care derulează AP-ARSURI.


Potrivit Bună Ziua Brașov, finanţarea AP-ARSURI din bugetul MS se va face lunar, pe baza cererilor fundamentate de coordonatorii locali ai unităţilor sanitare incluse în AP-ARSURI.

Sunt consideraţi pacienţi critici cei cu arsuri de gradul 2 pe o suprafaţă mai mare de 10%, arsuri la faţă, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulaţii mari, arsurile de grad 3 indiferent de suprafaţă, arsurile electrice, chimice, arsurile cu suspiciune de leziuni ale căilor inhalatorii, cele asociate cu traumatisme concomitente, precum şi cele suferite de pacienţi cu risc.

Ministerul Sănătății aminteşte că, pentru tratarea în condiţii optime a pacienţilor cu mari arsuri, va înfiinţa patru centre de Mari Arşi în Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş.

Comentarii

Ultimă oră