Sari la conținut

Regina Maria, ambasador irezistibil al României Mari

regina-maria-ambasador-irezistibil-al-romaniei-mari

  Vineri, 18 ianuarie 2019, de la ora 16.00, brașovenii și turiștii sunt invitați la Casa Sfatului din Brașov pentru evenimentul de deschidere al proiectului „Regina Maria, ambasador irezistibil al României Mari”. Evenimentul este organizat de Asociația Forums şi Muzeul Judetean de Istorie Brașov.

Programul va conține mai multe manifestări:

- vernisajul expoziției outdoor ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al României Mari”;

- atelier creativ de comunicare publică și branding personal – studiu de caz Regina Maria a României (coordonator Arabela Briciu - Facultatea de Comunicare și Sociologie Brașov), cu participarea istoricilor Georgeta Filitti, Alina Pavelescu, Narcis Dorin Ion, Nicolae Pepene;

- prezentarea albumului ,,Maria a României. Portretul unei regine” (2018) de către coordonatorul lucrării, dr. Narcis Dorin Ion, managerul Muzeului Național Peleș.

În contextul sărbătoririi Zilei Culturii Naționale și a Centenarului României Mari, Asociația Forums şi Muzeul Judetean de Istorie Brașov, propun un proiect care să aducă în prim plan stilul cu care Regina Maria a slujit interesul național, cu focus pe Centenarul internațional al Conferinței de Pace de la Paris (1919), un proiect care să scoată în evidență importanța culturii și a comunicării publice în relațiile diplomatice internaționale.

De altfel, data lansării proiectului marchează în mod simbolic împlinirea unui secol de la deschiderea Conferinței de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919), moment istoric care a consfințit prin tratatele de pace semnate la finalul său recunoașterea internațională a României Mari.

Proiectul „REGINA MARIA, AMBASADOR IREZISTIBIL AL ROMÂNIEI MARI” beneficiază de susținerea financiară a Ministerului Culturii şi Identității Naționale, în cadrul sesiunii de finanțare ,,Ziua Culturii Naționale 2019”.

Partenerii Asociației FORUMS și ai Muzeului Județean de Istorie Brașov în realizarea primului proiect cultural din anul 2019 sunt Universitatea ,,Transilvania” Brașov – Facultatea de Sociologie şi Comunicare, Muzeul Național Peleș și Arhivele Naționale ale României.

Autorul conceptului și managerul de proiect este istoricul Nicolae Pepene.

......................................................................................................

   Proiectul „Regina Maria, ambasador irezistibil al României Mari” pe de o parte asigură continuitatea proiectelor dedicate Reginei Maria în anul 2018, dar este de diferit față de cele anterioare.

Plecând de la complexitatea personalității Reginei Maria, de la caracteristicile unui ,,brand” istoric internațional, proiectul „Regina Maria, ambasador irezistibil al României Mari” documentează, analizează și apoi popularizează activitatea internațională a Reginei Maria după anul 1918, punând în evidență modul în care suverana României a înțeles importanța comunicării publice și a branding-ului personal, o grijă mereu actuală pentru liderii unui stat.

Respectul și pasiunea pentru poporul său au fost folosite de regină în definirea unui brand personal puternic și coerent, însă campaniile pe care suverana le-a susținut prin stilul său neconvențional în țară și străinătate au rupt tipare, au reușit să modifice atitudini, să modeleze comportamente și să educe mase mari de oameni. Astfel, acțiunile externe ale reginei României sunt bune exemple chiar și după un secol despre cum trebuie construită o campanie de relații publice de impact și cum se construiește un brand personal puternic și relevant.

Regina Maria a fost un ambasador irezistibil al României pentru opinia publică din Europa, America de Nord, Africa de Nord și Orientul Apropiat în perioada interbelică. Regina Maria a României a fost prima femeie din lume care a devenit membru al Academiei de arte frumoase a Franței și primul oaspete oficial la Casa Albă al președintelui Calvin Coolidge.

Activitatea externă a Reginei Maria este tematica expoziției outdoor de fotografie istorică, prezentată în Piața Sfatului din Brașov în perioada proiectului (18-31 ianuarie 2019). Expoziția cuprinde o selecție de fotografii istorice din colecțiile Arhivelor Naționale ale României, Bibliotecii Congresului S.U.A., Muzeului Național Peleș și din colecții private.

Cu ocazia lansării expoziției va fi organizat în Casa Sfatului și un atelier creativ de comunicare publică și branding personal inspirat de activitatea diplomatică, imaginea publică și discursul public care au conturat brandul istoric ,,Regina Maria a României”.

Atelierul la care vor participa doctoranzi, masteranzi și studenți ai Facultății de Sociologie şi Comunicare din cadrul Universității ,,Transilvania” Brașov se va desfășura cu sprijinul unor specialiști recunoscuți la nivel național pentru activitatea științifică dedicată tematicii ,,Regina Maria a României”: doamna Georgeta Filitti, doamna Alina Pavelescu, director adjunct al Arhivelor Naționale ale României, domnul Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș și domnul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov. Coordonatorul atelierului este doamna lect. univ. Arabela Briciu de la Facultatea de Comunicare și Sociologie - Universitatea ,,Transilvania” Brașov. Atelierul este deschis tuturor celor interesați de subiect.

Cea mai importantă lucrare dedicată Reginei Maria în Anul Centenarului a fost albumul ,,Maria a României. Portretul unei regine” (2 vol.), editat de Muzeul Național Peleș și lansat la sfârșitul anului trecut. Albumul va fi prezentat în cadrul evenimentului actual chiar de către coordonatorul lucrării, domnul Narcis Dorin Ion, care a susținut, de asemenea, documentarea portofoliului de fotografie istorică a proiectului.

Comentarii

Ultimă oră