Sari la conținut

„Regina Maria, ambasador al istoriei și artei românești”, la Muzeul Național Bran

regina-maria-ambasador-al-istoriei-si-artei-romanesti-la-muzeul-national-bran

Muzeul Naţional Bran - Secţia Etnografică în aer liber găzduiește expoziţia „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei româneşti”.

Cea mai iubită regină, care fascina lumea anilor 1900 şi care inspiră şi acum, e cunoscută pentru mândria cu care purta costumul popular românesc, dar puţini ştiu că, în stilul propriu pe care şi l-a creat, a fost influenţată de Bran, atât când vine vorba de modă, dar şi de design-ul interior.

„Pe lângă «costumul viu colorat al ţării» regina Maria a adoptat şi o îmbrăcăminte stil Bran, care consta din rochii lungi albe, roşii sau cu imprimeuri florale, asortate cu văluri înfăşurate pe cap, vestimentaţie care apoi a fost preferată de suverană şi la reşedinţa de la Balcic. Exista şi un mobilier stil Bran, realizat din lemn de brad sculptat, ars şi băiţuit, cu o notă de rustic, conceput special de arhitectul Karel Liman pentru reşedinţa regală de la Bran”, a precizat Nicoleta Petcu, şef de secţie la Muzeul Naţional Bran, specialist în mobilier istoric.

Expoziţia de la Bran e rezultatul unui proiect de cercetare local, inițiat de Muzeul Judeţean de Istorie.

„O «vedem» pe regină lângă casele brănenilor ei şi primim o lecţie de dragoste faţă de poporul român. Regală şi democratică, medievală şi modernă, occidentală şi orientală, Regina Maria a avut propriul stil - eclectic, dar original - în tot ce a făcut. Urmărind munca membrilor taberei de documentare la Bran, Peleş, Pelişor şi Cotroceni, pentru mine este fascinant cum stilul artistic neconvenţional al reginei noastre câştigă an de an admiratori noi şi devine o sursă de inspiraţie plină de surprize frumoase pentru mediul artistic şi chiar, în cazul proiectului nostru, pentru inginerii şi designerii de mâine ai fabricilor şi atelierelor de mobilă din România”, a explicat Nicolae Pepene, curatorul expoziţiei, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.

Imagini istorice cu Regina Maria îmbrăcată în costum popular, chiar fotografii cu suverana României Mari la Bran, sunt prezentate într-un cadru superb oferit de pereții albi ai caselor bătrânești, prispele decorate cu măiestrie de meșterii brăneni și interioarele cu tezaurul lor de piese de patrimoniu care ,,vorbesc” despre frumusețea pierdută a satului de altădată.

În casa cu ocol este prezentată expoziția documentară, organizată în cadrul proiectului ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei românești”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Universitatea Transilvania Brașov – Facultatea de Ingineria Lemnului, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Bran și Muzeul Județean de Istorie Brașov. Expoziția cuprinde planșele originale realizate de studenții taberei de documentare și creație (coordonator prof. univ. Olărescu M. Alin).

Pentru promovarea proiectului, expoziția de fotografie istorică, realizată în cadrul proiectului inițial și expoziția documentară au fost prezentate la Muzeul Național Cotroceni, în perioada 18 iulie – 19 august 2018 ; expoziția de fotografie istorică a fost prezentată în Piața Unirii din Râșnov, începând cu Festivalul de Film și Istorii Râșnov, ediția a X-a – 2018.

,,O expoziție despre Regina Maria organizată în muzeul satului brănean în Anul Centenarului este un omagiu adus, așa cum spuneau brașovenii la 1 decembrie 1920, reginei care în anii Războiului cel Mare «usucă lacrimile văduvelor și orfanilor, îmbărbătează pe cei deznădăjduiți, întinde ajutor și mângâiere celor ce zac în suferință și împrăștie binecuvântare pretutindenea unde își îndreaptă pașii și prin toate acestea cucerește cu un avânt irezistibil inimile populației țării întregi»”, a mai adăugat Nicolae Pepene.


     Expoziţia „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei româneşti” va rămâne deschisă până pe 9 septembrie 2018.

Comentarii

Ultimă oră