Sari la conținut
recomandari-de-lectura-pentru-vacanta-de-vara

Cărțile ne arată lumi pe cât de frumoase, pe atât de complexe. Deschid noi porți ale minții și ne poartă pe tărâmuri pline de visare. Cum vara bate la ușă, ne-am gândit să vă recomandăm câteva cărți numai bune de citit pe răcoare, seara, pe terasă sau balcon.


Există milioane de cărți în lumea întreagă și câteva sute considerate “clasice” care sunt obligatorii pentru cultura generală a unui om. Sunt alte cărți care au scris istorie, și la propriu și la figurat, și câteva altele care rămân în continuare în sufletul cititorilor și revin la ele ori de câte ori au ocazia. Pe multe le-am avut ca lecturi obligatorii la școală, însă pe lângă cărțile pe care le-am citit în liceu, sunt câteva clasice de care ne apropiem în funcție și de preferințele personale. Am vrea să pomenim câteva titluri care sunt cu siguranță în biblioteca dvs. Iar dacă le-ați citit deja, parcă o pereche de ochi noi - trecuți deja prin alte câteva titluri și experiențe - ar putea percepe povestea din paginile lor puțin altfel de data asta.


Spre exemplu, “Pe aripile vântului” este o operă clasică scrisă de Margaret Mitchell. Au fost vândute peste 30 de milioane de exemplare, iar filmul ecranizat după carte a fost distins cu opt premii Oscar. A primit de asemenea premiul “Pulitzer National Book Award”, așa că puține argumente au mai rămas să nu citiți această capodoperă. Cartea prezintă o poveste de iubire și pierdere, între o tânără frumoasă și lipsită de scrupule, Scarlett O’Hara, și aventurierul Rhett Butler. Pe lângă Romeo și Julieta, cei doi sunt unele dintre cele mai celebre personaje ale literaturii americane.

recomandari de lectura


“Frații Karamazov” este o carte-emblemă a lui Fiodor Dostoievski, descrisă de mulți cititori ca “cea mai bine scrisă carte vreodată, din orice limbă și din orice țară”. Așa că nu aveam cum să nu o punem pe lista noastră. Cărțile autorului rus sunt fără doar și poate cărți uimitoare, scrise cu un talent condeiesc greu de egalat. Atât “Frații Karamazov”, cât și celelalte opere ale romancierului sunt o combinație extraordinară de suspans, introspecție, imaginație, profunzime și meticulozitate. Discursul narativ vă va prinde de îndată și nu veți lăsa cartea din mână până ce nu o veți citi pe toată.


“Casino Royale” este de asemenea o carte de referință. Este primul roman James Bond, unde personajul joacă faimoasa ruletă, un laitmotiv în romanele lui Ian Fleming și care, datorită jocurilor online de cazinou, și-a recăpătat șarmul. Cum ruleta este întâlnită așa de des în romanele lui, fanii seriei au dezvoltat chiar și un sistem numit “sistemul James Bond”, bazat pe strategia de joc a faimosului personaj. Și seria ecranizată s-a bucurat de un succes imens la public.

recomandari de lectura


"Mândrie și prejudecată" a lui Jane Austen este o carte foarte iubită, de dragoste. Felul inconfundabil al scriitoarei de a descrie povestea de iubire cu umor, eleganță, inteligență și dibăcie face din această operă o carte clasică ce merită să îi acordați câteva zile să o citiți. Romanul prezintă o critică a stereotipurilor din societate, pe care le puteți sesiza cu ușurință chiar și în ziua de astăzi. Chiar și filmul făcut după acest roman a fost foarte bine primit de public.


Dacă sunteți pasionați de cărțile ștințifico-fantastice, atunci numele de Isaac Asimov vă sună foarte cunoscut. Scriitorul americano-rus a conceput mai multe serii de cărți științifice, iar multe dintre romane sunt repere importante pentru iubitorii de gen. De exemplu, “Praf de stele”, roman apărut în 1951, “Curenții spațiului” (1952), “O piatră pe cer” (1950) și povestirea “Fundătura” fac parte din Seria Imperiul Galactic a lui Asimov.


Dacă sunteți pasionați ai poeziei, există sute de autori care vă pot trezi sentimente pline de emoții prin versurile compuse. De exemplu, Edgar Allan Poe a fost un scriitor reprezentativ al romantismului. Dacă vă place poezia românească, atunci poeziile scrise de Șt. O. Iosif sau Nichita Stănescu vă vor merge la suflet.


Chiar dacă avem un program încărcat, ne putem oferi o oră, la sfârșitul zilei, o oră pentru sufletul și liniștea noastră și departe de gălăgia făcută de internet și televizor; o oră în care ne putem cufunda în lumea minunată a cărților.

Comentarii

Ultimă oră