Sari la conținut

Recomandări ale IPJ Braşov pentru conducătorii auto

recomandari-ale-ipj-brasov-pentru-conducatorii-auto

Având în vedere numărul mare de accidente din ultima perioadă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean  Braşov face o „recapitulare” a lecţiilor de condus şi evitat capcanele vremii

Traficul în perioada de iarnă este mult mai dificil decât în restul anului. În această perioadă avem parte de şosele pe timp de noapte îngheţate, ca urmare a temperaturilor scăzute, dar şi de ceaţă. Poliţiştii braşoveni le dau mai multe sfaturi conducătorilor auto despre cum trebuie să circule în condiții de iarnă sau pe timp de ceaţă ca să poată evita orice pericol.


    „Poliţiştii le recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă prudent, cu viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie pentru că autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante. Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă şi a luminilor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov, agentul de poliţie Nadia Olaru.


   De asemenea, parbrizul, luneta, geamurile laterale şi farurile trebuie să fie curăţate cât mai des, pentru ca vizibilitatea să fie optimă. Ştergătoarele de parbriz trebuie să funcţioneze foarte bine iar, în cazul unei opriri, autovehiculul trebuie să fie semnalizat cât mai bine.


    Drumarii cu experienţă spun că în această perioadă există şi un alt pericol. După ce zăpada a dispărut de pe şosele şi acestea s-au uscat, şoferii au tendinţa să calce mai tare pedala de acceleraţie, mai ales că drumurile sunt uscate. Temperaturile scăzute fac însă ca şi aderenţa să fie mult mai slabă decât vara, astfel că pierderea controlului volanului este un fenomen obişnuit, care a dus la producerea a numeroase accidente. Pentru evitarea acestei situaţii se recomandă adaptarea vitezei la condiţiile de trafic.

.............................................................................................................

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă atenționări cod galben de ceață pentru șapte județe din centrul și vestul țării.

Potrivit ANM, până la ora 11.00 este cod galben de ceață în Brașov și Sibiu. În aceste județe se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri. Pe alocuri vor fi și depuneri de chiciură.

Comentarii

Ultimă oră