Sari la conținut

Răspunderea asupra creşelor, la latitudinea Guvernului

raspunderea-asupra-creselor-la-latitudinea-guvernului

Creşele sunt unităţi de servicii sociale sau unităţi educaţionale? La această întrebare caută răspuns Primăria Braşov. Dacă sunt considerate drept  servicii sociale, creşele vor fi finanţate în continuare de la bugetul local. Dacă vor fi unităţi cu caracter educaţional, creşele vor trebui trecute în subordinea Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Cu această problemă  se confruntă creşele din toată ţara. Practic, pe de-o parte, creşele pot fi considerate servicii sociale, situaţie în care se supun anumitor norme, atât din punct de vedere al finanţării, cât şi al numărului de salariaţi sau al avizelor de care au nevoie, iar pe de altă parte, ele pot fi considerate unităţi cu caracter educaţional. „Dacă este unitate educaţională atunci ştim foarte clar de unde vin banii, resprectiv din cote defalcate şi se supune rigorilor legii pentru unităţile de educaţie. Dacă este unitate de servicii sociale, atunci trebuie făcute alte demersuri la fel ca la toate unităţile care asigură servicii sociale”, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Dacă vor rămâne unităţi de servicii sociale, aşa cum sunt încadrate creşele în prezent, atunci Primăria trebuie să adopte o serie de măsuri.Consiliul Local trebuie să modifice de urgență organigrama acestui serviciu, în sensul suplimentării cu 155 de posturi, pentru obținerea acreditării în vederea prestării acestor servicii sociale. Este vorba despre 11 posturi de îngrijitoare de copii, 115 posturi de personal de educație, 2 medici pediatri,12 asistenți medicali, 2 locuri pentru bucătari, 11 posturi ajutor de bucătar, 1 spălătoreasă și 1 magazioner. Pentru obţinerea autorizaţiei de la pompieri, trebuie refăcute documentaţiile tehnice care nu mai corespund din punct de vedere a normelor legale aplicabile colectivităţilor pentru copii.

Acum, Primăria aşteaptă un punct de vedere de la Guvern pentru a şti cum încadreze legal creşele şi la ce lege trebuie să se raporteze atunci când trebuie să acrediteze sau să licenţieze creşele din oraş.

Comentarii

Ultimă oră