Sari la conținut
psihiatria-pediatricaun-tabu

Avem frisoane când cineva ne sugerează măcar că un copil ar trebui evaluat psihiatric. Complet greșit. Tributari unor concepții învechite, riscăm să nu ne putem ajuta copilul la timp. Evaluarea neuropsihică este la fel de importantă ca și cea fizică. Ele se influentează reciproc, iar dacă intervin probleme de dezvoltare trebuie să cerem ajutorul specialiștilor fără a ne simți stigmatizați.

Numai în acest fel putem depista precoce problemele și putem crește gradul de recuperare a ariilor deficitare.

Dr. Silvia-Cristina Nitescu, medic specialist psihiatrie pediatricā, în cadrul Clinicii medicale NEW LINE din Brașov, ne-a vorbit despre importanța evaluării pediatrice:

"Nimeni nu contestā că cea mai mare bucurie a parinților o reprezintă copiii. Prin ei avem sentimentul de realizare, împlinire și de ce să nu recunoaștem, de mândrie. De când apare pe lume un copil femeia devine mamă, iar bărbatul devine tată, posturi care nu ne prind neapărat pregătiți capabili de a face față avalanșei de schimbări ce intervin inerent în viața noastră.Trebuie să recunoaștem că suntem puși mereu în situțtii inedite și nu neapărat ușoare la care noi ca părinți încercăm să facem față de obicei cu ceea ce am deprins din copilarie, de la parinți sau ceea ce ni se oferă ca informație de la cei din jur.

Încă de la naștere așteptăm o “notă” (scorul APGAR) și bineînțeles măsurătorile – greutate, perimetre, talie etc, practic o evaluare a adaptării la condițiile de mediu extrauterin (activitate, tonus muscular, frecvența cardiacă, reactivitate la stimuli, aspectul pielii și respirație).

Sănatatea mintală la copil și adolescent este la fel de importantă ca și cea fizică și se influențează reciproc. Parte intrinsecă a psihiatriei pediatrice, ea presupune evaluări periodice ale dezvoltării neuropsihice. Așadar, pe lângă urmărirea dezvoltării fizice (greutate, înălțime, etc) este necesară și observarea dezvoltării neuropsihice. Dezvoltarea neuropsihică începe practic din perioada intrauterină și tot de atunci ea poate suferi anumite tulburări. Evaluarea acestei dezvoltării este imperios necesară chiar și în condițiile unui copil aparent sănătos în vederea depistării precoce a tulburărilor neuropsihice. Monitorizarea acestei dezvoltări în dinamica procesului de maturizare, urmarește dezvoltarea pe diferite arii, ținând cont că există perioade “critice” în care copilul trebuie să atingă anumite “praguri ale dezvoltării”.

Cu atât mai mult, pentru copiii cu factor de risc sau cei la care sunt observate deja anumite tulburări (tonus, motricitate, limbaj, învățare, afectivitate, etc), monitorizarea complexă a dezvoltării neuropsihice devine absolut necesară.

Această evaluare constă în consult psihiatric, neurologic și  examinare psihologică, practic este ideal să se facă în echipă multidisciplinară pentru a putea avea o imagine cât mai acurată.

Pe de altă parte trebuie să ținem cont că ritmul acestei dezvoltări neuropsihice nu este la fel la toți copiii, există diferențe sensibile pe diferite arii, de aceea această evaluare nu trebuie considerată “patul lui Procust”, ci urmareste depistarea de tip longitudinal a diferitelor arii de competență  sau depistarea ariilor care necesită optimizare.

În concluzie, evaluarea neuropsihică este la fel de importantă ca și cea fizică și se influentează reciproc, iar dacă intervin probleme de dezvoltare trebuie sa cerem ajutorul specialiștilor fără a ne simți stigmatizați, ci constienți că depistarea precoce crește gradul de recuperare a ariilor deficitare.

Personal cred că psihiatria pediatrică este o specialitate extrem de delicată și este de preferat să evaluăm în exces decât sa “scăpăm” anumite patologii cu repercusiuni pe întreaga dezvoltare psihică si fizică a copilului" - spune dr. Nițescu

Dr. Silvia - Cristina Nițescu este medic specialist psihiatrie pediatricā și lucrează în cadrul Clinicii medicale New Line din Brașov, str. Dorobanților nr.9

Comentarii

Ultimă oră