Proiectul înfrățirii dintre Brașov și Cracovia, al doilea oraș ca importanță al Poloniei, a fost adus în discuție în cadrul întâlnirii dintre Consulul Onorific al Republicii Polone la Brașov, Januș Szaliński, și primarul Brașovului, Allen Coliban.

 

Potrivit consulului onorific al Poloniei în Brașov - care locuiește de aproape două decenii în Brașov și se consideră un ambasador al Brașovului în Polonia - cele două orașe sunt foarte asemănătoare, iar președintele Cracoviei s-a arătat interesat de o astfel de colaborare.

Parteneriatul cu orașul polonez are mai multe argumente. Ca și Brașovul, are un centru vechi, medieval, dar și experiența regimului comunist. În mod tradițional Cracovia a fost considerată ca fiind unul dintre municipiile importante ale Poloniei din punct de vedere artistic, cultural și știintific.

 

Este de asemenea un important centru turistic, fiind ținta a peste 7 milioane de turiști anual. Cracovia este unul dintre cele mai de seamă centre culturale, academice, artistice și economice ale Poloniei și este unul dintre orașele înfrățite cu Nürnberg-ul (ca și Brașovul), iar împreună cu partenerii germani, în anul 2019, au fost puse bazele unei colaborări între cele trei orașe, în domeniul schimburilor culturale pentru tineret, care s-a concretizat prin obținerea unei finanțări prin programul Erasmus+, în baza căreia vor fi organizate în cursul anului 2021 două cursuri, la Nürnberg și Cracovia, adresate persoanelor implicate în activități pentru tineret.