Sari la conținut

Proiect educațional: Ore de drept în şcolile braşovene

proiect-educational-ore-de-drept-in-scolile-brasovene

Elevii braşoveni ar putea învăţa noţiuni de drept în şcoală, ca să poată să îşi cunoască drepturile şi obligaţiile, dar şi infracţiunile pentru care pot fi condamnaţi.

Programul a fost prezentat vineri, în şedinţa de plen a Consiliului Local Braşov, de avocatul Pamela Diaconu, care a anunţat că în vederea implementării acestui proiect la nivel naţional, în luna iulie a acestui an, a fost semnat un protocol între Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„În Braşov vrem să trecem de la stadiul de idee la aplicarea concretă. Avem în vedere ca orele de educaţie juridică să fie ţinute de avocaţi, magistraţi, jurişti sau cadre universitare, iar informaţiile să fie prezentate într-un limbaj accesibil elevilor. De altfel, există un manual de drept, realizat de judecătorul Cristian Dănileţ, care a fost distribuit până acum în şcolile din Bucureşti, dar voi discuta cu el, pentru că vrem să îl aducem şi la Braşov”, a afirmat Pamela Diaconu.

Judecătorul Cristi Danileţ, unul dintre iniţiatorii acestui proiect la nivel național, a explicat de ce este nevoie de educaţie juridică în şcoli: „Este paradoxal că le cerem oamenilor să respecte legislaţia de bază, inclusiv codul penal încă de la vârsta de 14 ani şi totuşi nimeni nu îi învaţă despre obligaţiile pe care le au. Într-o societate atât de rapidă şi de dezvoltată ca cea de astăzi este obligatoriu ca minorii să înveţe care sunt îndatoririle lor din perspectiva legii şi să înţeleagă că libertatea nu înseamnă să faci ceea ce îţi doreşti şi numai ceea ce îţi permite legea. Poate că astfel o să crească şi respectul oamenilor faţă de alţi indivizi, dar şi faţă de autorităţi“.

Comentarii

Ultimă oră