Sari la conținut

Produse tradiţionale, dar cu măsură. Din toamnă, reguli mult mai aspre

produse-traditionale-dar-cu-masura-din-toamna-reguli-mult-mai-aspre

Miza producătorilor de produse tradiţionale este piaţa europeană, cei mai mulţi dorindu-şi să exporte sub protecţia unei mărci recunoscute şi protejate în comunitatea UE. De la 1 octombrie 2012, produsele tradiţionale, trebuie să corespundă unor noi cerinţe impuse de Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, cu Nr. 782/1082/360 privind atestarea produselor tradiţionale. Georgeta Ujupan, directorul executiv al Camerei Agricole Braşov, a precizat că, până acum, atestarea produselor tradiţionale se făcea conform unui act normativ din 2004, iar pe parcurs s-au constatat o serie de disfuncţionalităţi legate de definirea calităţii produselor, de controlul care să poată oferi o garanţie pentru consumatori asupra traditionalităţii lor şi la obligaţia producătorilor de a afişa la comercializare a atestatului de produs tradiţional. „Dacă la acestea adăugăm lejeritatea cu care la nivel judeţean şi central s-au verificat documentaţiile şi s-au eliberat atestate pentru unele produse, care n-au nimic comun cu tradiţiile de fabricaţie a produselor din diferite zone geografice, cred că este pe deplin justificată revizuirea legislaţiei privind produsele tradiţionale. Pentru că, pare cel puţin neserios faptul că, în numai nouă ani, Ministerul Agriculturii a atestat un număr de 4.402 produse tradiţionale, dintre care unul singur certificat european, în timp ce în ţări cu mari tradiţii gastronomice s-au atestat şi certificat mult mai puţine produse de acest genDe exemplu, Franţa are atestate şi certificate 127 de produse tradiţionale, Italia 114 produse, Spania 91 produse, iar Germania 86 produse“, a explicat Georgeta Ujupan, director executiv al Camerei Agricole Judeţene Braşov, scrie bizbrasov.ro.

Comentarii

Ultimă oră