Sari la conținut
printesa-spaniei-judecata-pentru-coruptie

Prinţesa Cristina a Spaniei şi soţul ei sunt judecaţi începând de luni într-un grav dosar de corupţie, care a indignat ţara şi a pătat reputaţia monarhiei, relatează AFP în pagina online. Cristina, mamă în vârstă de 50 de ani a patru copii, este primul membru al familiei regale care se confruntă cu acuzaţii penale la tribunal, de când a fost reinstalată monarhia după moartea, în anul 1975, a dictatorului Francisco Franco.

Procesul prinţesei şi al celorlaţi 17 acuzaţi, printre care şi soţul ei, fostul jucător olimpic de handbal Inaki Urdangarin, a început luni dimineaţă la un tribunal din oraşul Palma de Mallorca, pe insula Mallorca, unde membrii casei regale au o casă de vacanţă. Cazul vizează afacerile suspecte ale Institutului Noos, o organizaţia caritabilă cu sediul în Palma, pe care Urdangarin a prezidat-o în perioada 2004-2006. Scandalul de corupţie şi problemele de sănătate l-au determiant pe tatăl Cristiei, Juan Carlos, care a ajutat la tranziţia armonioasă a ţării spre democraţie din anii 1970, după dictatura lui Franco, să abdice în 2014 în favoarea fiului său Felipe.

Regele Felipe al VI-lea a adoptat noi reguli care le interzic membrilor familiei regale să lucreze pentru companii private şi a cerut un audit extern pentru conturile Palatului. Anul trecut, el le-a retras Cristinei şi soţului ei titlurile de Ducesă şi Duce de Palma, pe care Juan Carlos le-a acordat celor doi în momentul în care s-au căsătorit, în anul 1997. Torres, fostul partener de afaceri al lui Urdangarin, a insistat că Juan Carlos şi consilierii lui au monitorizat îndeaproape activităţile Institutului Noos şi au oferit sfaturi. Sursa www.mediafax.ro.

Comentarii

Ultimă oră