Sari la conținut

Primele 10 autobuze noi, cumpărate de RATBV, au sosit la Brașov

primele-10-autobuze-noi-cumparate-de-ratbv-au-sosit-la-brasov

 Primele 10 autobuze asamblate în Turcia, din lotul de 105 pe care RATBV le-a cumpărat din creditul BERD, au ajuns zilele trecute la Braşov.

Totuşi, ele vor mai sta o perioadă în garaj, pentru că directorul RATBV, Ovidiu Bucurei, a anunţat că mai este nevoie de instalarea unor echipamente şi de obţinerea unor documente. „Cel mai probabil, vor intra pe traseu în primele zile ale anului viitor”, a anunţat Ovidiu Bucurei.

Cele 10 vehicule sunt din categoria „midi”, au o lungime de 10,6 metri şi o capacitate 74 de călători, dintre care 20 pe scaune.

Conform contractului încheiat cu producătorul din Turcia, acesta va mai furniza încă 20 de autobuze din această categorie.

Pe lângă acestea, la Braşov vor mai ajunge 40 de autobuze de 12,1 metri (cu o capacitate de 98 de călători, dintre care 22 pe scaune) şi alte 35 de vehicule articulate de 18 metri, cu o capacitate de 146 de călători, dintre care 40 pe scaune.

Toate autobuzele au motorizare EURO 6, clasa C, acesta fiind cel mai înalt standard existent în acest moment pentru motoarele diesel.

De asemenea, noile vehicule au facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi (înclinare la bordură şi trapă manuală), podea joasă integral, aer condiţionat, camere video amplasate în interior şi exterior, panouri indicatoare linie/traseu, amplasate pe trei laturi ale autobuzelor. Totodată, 45 dintre cele 105 de autobuze (câte 15 din fiecare categorie de lungime) vor avea sisteme de numărare automată a călătorilor. Autobuzele sunt dotate şi cu sistem de monitorizare şi analiză a parametrilor autovehiculului şi a modului de conducere, inclusiv a consumului de combustibil.

„Restul de autobuze, până la cele 105, vor fi livrate până în luna aprilie a anului viitor, în mai multe loturi”, a anunţat primarul Braşovului, George Scripcaru.

......................................................................................................

Autobuze hibrid pe liniile 17, 23 şi 21

Pe lângă aceste autobuze, George Scripcaru a precizat că flota operatorului de transport va fi completată şi cu troleibuze, dar şi cu autobuze electrice sau hibrid. De altfel, acesta a anunţat că Braşovul este pe lista administraţiilor locale eligibile pentru finanţare prin „Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane”, finanţat de la bugetul de stat, prin Administraţia Fondului de Mediu (AFM).


    „Pentru achiziţia autobuzelor prin acest program au fost depuse mai multe cereri, a căror valoare totală depăşeşte suma alocată prin acest program, astfel că până la semnarea contractului, mai trebuie să aşteptăm până la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor, după care vom putea demara procedura de achiziţie. Este vorba de un contract de 137.000.000 lei din care 109.600.000 lei este finanţarea din fonduri AFM, adică 80% din valoare şi 27.400.000 lei reprezintă contribuţia municipiului Braşov, respectiv 20%. Prin acest program vom achiziţiona 52 de autobuze, dintre care 32 electrice şi 20 electric-hibrid, dar şi a 12 staţii de încărcare, amplasate în 8 locaţii”, a afirmat Primarul Brașovului.

Conform datelor oferite de Primăria Braşov, din acest lot, 12 autobuze hibrid, articulate, vor circula pe linia 17 (Livada Poştei-Noua), 5 vehicule de acest tip vor circula pe linia 23 (Triaj-Stadionul Municipal) şi 3 pe linia 21 (Triaj - Noua). În ceea ce priveşte autobuzele electrice, acestea vor fi repartizate pe liniile 9, 15, 22, 23B, 29, 32, 34, 36 şi 53.

81 de mijloace de transport nepoluante ar urma să fie cumpărate cu bani europeni

Reprezentantul municipalităţii a amintit şi de proiectele cu finanţare europeană derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale, prin care flota RATBV ar urma să fie dotată cu troleibuze şi autobuze electrice, acestea fiind în diferite stadii. Prin aceste proiecte, cu o valoare estimată totală de 166,7 milioane lei, ar urma să fie achiziţionate 26 de troleibuze de 18 metri şi 20 de autobuze electrice. De asemenea, Primăria Braşov va încerca să obţină o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, proiectul urmând a fi depus în scurt timp. Prin acest proiect, ar urma să fie cumpărate 25 de troleibuze şi 10 autobuze electrice hibrid, valoarea aproximativă a contractului de finanţare fiind de 92 milioane lei, din care contribuţia municipalităţii va fi de 2%.

Comentarii

Ultimă oră