Sari la conținut

Primăria Braşov preia „la bucată” clădiri şi terenuri de la Roman SA

primaria-brasov-preia-la-bucata-cladiri-si-terenuri-de-la-roman-sa

Primăria Braşov îşi va recupera în natură ultimele datorii de la Roman SA, după ce fabrica de autocamioane nu şi-a achitat mai multă vreme obligaţiile către bugetul local al municipiului Braşov.


    Mai exact, potrivit unei informări prezentate ieri în şedinţa de plen a Consiliului Local Braşov, la data de 27 noiembrie 2019, societatea comercială, aflată în reorganizare, avea o datorie totală la bugetul local în valoare de 17.492.959 de lei.

Pentru a se „stinge creanţele”, administratorul judiciar al fabricii şi reprezentanţii Primăriei Braşov braşovene şi ai Consiliului Local au stabilit trecerea unor imobile în proprietatea municipiului Braşov, valoarea totală a acestora fiind de 14.176.609. lei, fără TVA.

Pe listă sunt mai multe terenuri şi clădiri, cu valori cuprinse între 17.681 lei şi 4.531.260 lei.


    Cel mai de valoare bun care va intra în proprietatea Primăriei este un teren intravilan în suprafaţă de 11.842 mp pe care este vechiul depozit de expediţii, dar şi un punct de transformare, a cărui valoare evaluată este de 4.531.260 lei. Acestuia i se adaugă un imobil şi terenul aferent, în suprafaţă de 8.639 mp, cu o valoare de 3,22 milioane de lei.

3 milioane de lei, rămaşi „în compensare”


    Chiar dacă aceste terenuri şi imobile trec în proprietatea Primăriei Braşov, Roman SA mai rămâne cu o datorie de aproximativ 3 milioane de lei. Pentru a recupera şi aceşti bani, primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat că a avut recent o discuţie cu cei care administrează astăzi societatea comercială. „Mi-au spus că din anumite surse sau din valorificări vor încerca să plătească în următoarea perioadă şi aceşti bani la bugetul local, astfel încât să se achite 100% din datoria a ceea ce a însemnat cândva Roman SA”, a explicat primarul.

Fabrica din Braşov, luată în calcul de un producător care ar vrea să livreze vehicule Armatei Române

Roman SA este de foarte mulţi ani în pragul falimentului, fabrica de autocamioane nereuşind să se impună nici măcar pe piaţa autohtonă. Au mai fost nişte încercări de a vinde vehicule militare pe piaţa, însă comenzile au fost extrem de mici. De asemenea, Roman a încercat să intre şi pe piaţa autobuzelor, însă tot fără succes.


    O şansă pentru Roman SA ar fi o licitaţie lansată de Ministerul Apărării Naţionale în anul 2018, ce prevedea achiziţionarea a unui număr mare de platforme de transport auto multifuncţionale pe roţi, valoarea estimată a contractului fiind de 3.423.620.527 lei.


    Conform procedurii, au fost admişi doar producători care asigură componenta offset (în producerea sau asamblarea vehiculelor sunt implicate unităţi din România). La licitaţie s-a înscris Iveco (care deţine o unitate de reparaţii în localitatea Ulmi, judeţul Dâmboviţa) şi Rheinmetall MAN Military Vehicles Gmbh, care a încheiat o colaborare cu Roman Braşov. Câştigătoare a fost desemnată compania Iveco, însă pierzătorul a contestat procedura, dosarul fiind pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Comentarii

Ultimă oră