Prima Unitate de Primiri Urgenţe, care se construieşte în judeţul Braşov după anul 1973 este cea de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov. Lucrarea de extindere şi modernizare a Unităţii de Primiri Urgenţe, realizată de Ministerul Sănătăţii cu fonduri asigurate prin Banca Mondială (10,5 milioane de lei), a ajuns într-o fază avansată de execuţie, urmând să fie finalizată în această vară.

 

 „Avem bucuria să constatăm că această lucrare este într-o etapă bună. Îi putem asigura pe braşoveni că administraţia judeţeană şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă au pregătit şi echipamentele necesare dotării noii UPU, pe care deja le-am achiziţionat din fonduri europene în valoare de 6,7 milioane de lei, adică aproximativ 1,3 milioane de euro. În acest fel, Unitatea de Primiri Urgenţe va dispune de echipamente de ultimă generaţie”, a punctat Adrian-Ioan Veştea preşedintele CJ în deschiderea vizitei.

 

Dacă până în prezent UPU avea o singură sală de aşteptare pentru pacienţi şi aparţinători, o noutate a proiectului este crearea unei săli de aşteptate moderne, destinate exclusiv aparţinătorilor. Aceasta va fi dotată cu televizoare şi va dispune de grupuri sanitare şi instalaţii adaptate inclusiv necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi. Va fi un spaţiu în care medicii vor da relaţii despre starea pacienţilor.
O altă noutate adusă de acest proiect este faptul că analizele necesare stabilirii nivelului de alcoolemie se vor recolta într-un spaţiu separat (şi nu la triaj – ca în prezent), aflat în vecinătatea camerei destinate urgenţelor minore. Tot în această zonă vor funcţiona cabinetul de radiologie şi cel pentru computer-tomograf.


Toate încăperile din cadrul UPU vor fi dotate cu sisteme de supraveghere audio-video, ceea ce va asigura o protecţie în plus deopotrivă pentru pacienţi şi pentru personalul medical.


Sala dedicată pacienţilor aflaţi în stare critică dispune de dispozitive pentru livrarea gazelor medicale sub formă de console, care permit poziţionarea paturilor în aşa fel încât personalul medical să aibă acces deschis de jur-împrejurul pacienţilor. Consolele sunt mobile şi dispun de prize pentru oxigen, aer comprimat şi vacuum. Ele permit cuplarea ventilatoarelor, sunt dotate cu suporturi pentru aparatura specifică şi dispun de braţe care pot fi mutate, astfel încât accesarea pacienţilor să fie facilă. Aici vor funcţiona 4 posturi de resuscitare.