Sari la conținut

Povestea celui mai scump fotoliu din toate timpurile

povestea-celui-mai-scump-fotoliu-din-toate-timpurile

De-a lungul timpului, multe obiecte de mobilier au devenit piese de colecție, atât datorită materialelor folosite, cât și design-ului neobișnuit. Puțină lume știe, însă, că una dintre cele mai scumpe piese de mobilier vândute vreodată este un fotoliu. De fapt, este chiar al doilea cel mai scump obiect de mobilier din istorie.

E vorba de fotoliul „Dragonii”, creat de celebra arhitectă și designer de interior Eileen Gray, cunoscută pentru mobilierul Art Deco pe care l-a realizat înainte de a se dedica arhitecturii. Irlandeza a fost inspirată în realizarea fotoliului cu dragoni („Fauteuil aux Dragons”) de arta decorativă japoneză, Gray fiind o ucenică a unui celebru designer japonez, Seizo Sugaware, la începutul secolului 20.

Fotoliul inspirat din arta japoneză a fost vândut la o licitație organizată de casa de licitații Christie's în Paris, în 2009, cu peste 28 de milioane de dolari, deși organizatorii nu se așteptau la mai mult de 3 milioane de dolari pentru „fotoliul cu dragoni”. Acest fotoliu a devenit al doilea obiect de mobilier cel mai scump din lume după „Badminton Cabinet”, vândut în 2004 pentru 36 de milioane de dolari.

Fotoliul realizat de Eileen Gray a fost creat pentru Suzanne Talbot, între 1917 și 1919. Talbot era un designer de pălării apreciat în Parisul acelor ani și a însărcinat-o pe Eillen Gray cu amenajarea unui apartament recent cumpărat pe Rue de Lota din capitala Franței. Fotoliul a fost realizat special pentru acest proiect, făcând parte dintre primele obiecte de mobilier create de arhitecta irlandeză.

Fotoliul este acoperit în piele maro în ziua de azi, dar la momentul execuției pielea folosită a fost una albă. Structura e lemn lăcuit este în forma a doi dragoni, care formează baza fotoliului, iar cozile acestora se întind în spatele fotoliului. Capetele dragonilor sunt sculptate în brațele fotoliului. Acest fotoliu are o înălțime de 61 de centimetri și o lungime de 91 de centimetri.

Prețul imens plătit pentru fotoliu, deși casa de licitații se aștepta doar la circa 3 milioane de euro a fost un șoc pentru organizatori, mai ales ținând cont de perioada de criză financiară globală în care a fost organizată licitația. A contat faptul că acest fotoliu este o piesă unicat de mobilier, creată de o artistă celebră și că de-a lungul timpului fotoliul a fost deținut și de alte persoane celebre. Fotoliul cu dragoni este considerat o operă de artă, mai degrabă decât o simplă piesă de mobilier.

Fotoliul a avut mai mulți proprietari de-a lungul timpului, dar în 1973 a ajuns în posesia lui Yves Saint Laurent. Interesant, persoana care a licitat cea mai mare sumă la licitația din 2009 a fost chiar persoana care i-a vândut inițial fotoliul lui Yves Saint Laurent, Cheska Vallois. Vallois, o colecționară și dealer de artă celebră în Paris, a cumpărat scaunul în 1971 pentru 2.700 de dolari și i l-a vândut doi ani mai târziu lui Yves Saint Laurent.

Totuși, Cheska Vallois nu a participat la licitația din 2009 în nume propriu, ci, potrivit zvonurilor, reprezenta familia Kravis, din Tulsa, Oklahoma, familie cu afaceri în extracția petrolului, printre multe altele, a cărei avere numără câteva miliarde de dolari. Informația nu a fost niciodată confirmată, însă, și, cel puțin oficial, nu se cunoaște cu exactitate care este numele cumpărătorului real al acestui fotoliu.

Fotoliul a făcut parte între 1973 și 2009 dintr-o colecție impresionantă de artă deținută de Yves Saint Laurent și partenerul său, Pierre Berge, care număra peste 700 de obiecte, fabricate între secolele 13 și 20. În colecția celor doi se aflau și mai multe opere ale lui Constantin Brâncuși și Pablo Picasso.

Comentarii

Ultimă oră