Sari la conținut
porti-deschise-la-puscarie

Penitenciarul Codlea şi-a deschis porţile! Nu pentru ca deţinuţii să iasă din celule, ci pentru ca braşovenii să facă o vizită instituţiei şi să vadă condiţiile de detenţie. În ultimii ani la Penitenciarul Codlea s-au făcut foarte multe investiţii, astfel că multe dintre persoanele private de libertate beneficiază de condiţii de detenţie foarte bune. În fiecare an cu ocazia sărbătorii sfinţiilor Petru şi Pavel se serbează şi ziua personalului care lucrează în penitenciare.

În acest an conducerea penitenciarului de la Codlea a decis să deschidă porţile pentru toţi cei care au dorit să intre măcar o singură dată în viaţă în interiorul unei puşcării. La Penitenciarul Codlea se află după gratii 600 de deţinuţi, deşi condiţiile de detenţie sunt foarte bune, gradul de supraaglomerare este de 110%, însă la nivel naţional acesta ajunge chiar la 125%. Dintre condamnaţi o mare parte muncesc. Cei mai mulţi o fac în interiorul penitenciarului, dar sunt şi deţinuţi care dimineaţă pleacă la serviciu în afara puşcăriei, şi după amiază se întorc.

  • Modernizări din bani europeni

O mare parte din spaţiile de cazare au fost renovate de curând prin programe de fonduri europene. Deţinuţii au obiecte de mobilier şi obiecte sanitare noi, iar curăţenia din puşcărie este una ireproşabilă. Cele mai noi şi mai întreţinute sunt camerele intime şi au fost recondiţionate pentru că se păune mare preţ pe reintegrarea în familie. De câteva luni, la penitenciar există şi un sistem de audienţe online pentru ca persoanele private de liberate care au procese în oraşele îndepărtate din ţară să nu mai fie nevoite să se deplaseze acolo. Pentru a se reintegra cât mai repede, puşcăriaşii au acces la bibliotecă, cursuri de formare şi şcolarizare. Iar mai nou, cei care sunt departe de casă, se pot vedea cu familia online. Deocamdată există doar un singur astfel de dispozitiv, însă pe viitor reprezentanţi puşcăriei vor să ajungă la cinci.

Comentarii

Ultimă oră