Sari la conținut

Poetul Adrian Munteanu şi povestea premiului NUX

poetul-adrian-munteanu-si-povestea-premiului-nux

Joi, de la ora 17.00, sunteţi invitaţi  la Libraria Okian pentru a vă întâlni cu poetul Adrian Munteanu  şi a auzi povestea premiului NUX.

Cu o luna in urma, Comitetul de organizare al primei editii a Targului International de Carte de la Milano ( MILANO BOOK FAIR- 2012), manifestare aflata sub patronajul Comisiei Europene, i-a decernat poetului Adrian Munteanu marele premiu al manifestarii, PREMIUL EUROPEAN DE POEZIE NUX

Juriul a decis sa-i acorde poetului roman acest titlu, dupa ce fusese nominalizat alaturi de poetul nord-irlandez Desmond O'Grady şi de scriitorul francez Daniel Maximin.

Premiul s-a acordat pe baza unei monitorizãri fãcute timp de mai mulţi ani, poetul român având 7 volume de sonete publicate în perioada 2005-2011. Potrivit Comunicatului emis de organizatori, premiul Internaţional de Literaturã NUX este acordat „scriitorilor curajoşi aleşi de Comitetul Intern al Târgului de carte, care s-au distins în lumea artisticã şi au adus o contribuţie culturalã majorã pentru umanitate”.

Ca o incununare a tuturor omagiilor primite in Italia, cu cateva zile in urma Adrian Munteanu a primit, oficial, invitatia de a face parte din Comisia Europeana a Premiului Literar international NUX, alaturi de scriitorii Douglas Preston, Wolfgang Hohlbein si profesorii Giuseppe Serpillo Salbati si Francesca Paci. Potrivit invitatiei primite de la Milano, cei nominalizati vor alcatui „cea mai severa comisie a literaturii europene”.

In cadrul intalnirii de joi, ora 17, de la Libraria Okian, se va derula parcursul poetic al autorului pana la primirea recentului premiu, se va prezenta pliantul bilingv difuzat cu ocazia Targului milanez de carte, se vor prezenta fotografii si inregistrari video din momentul premierii, statueta, diploma si catalogul manifestarii.

Poetul Adrian Munteanu va completa prezentarea cu un recital de sonete. Ii vor fi alaturi si vor sustine un recital, unii dintre cei mai iubiti si apreciati colaboratori cu care a inregistrat numeroase succese pe diferite scene, cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii Brasov.


Adrian Munteanu s-a nãscut în Şcheii Braşovului. A absolvit  Facultatea de Limba si Literatura Românã la Constanţa ( prof. Cornel Regman, asistent Marin Mincu) si in prezent este redactor la Societatea Românã de Radiodifuziune.

În volum a debutat cu trei cãrţi de basme în versuri, cuprinzând 365 de poveşti originale. Din anul 2004 scrie sonete. Este autorul volumelor Tãcerea clipei (Sonete 1), apãrut la editura Arania, Braşov,2005, Casa fãrã ziduri (Sonete 2), Arania,2006, PAINGUL ORB ( Sonete 3), Arania,2007, FERESTRE ÎN CETATE ( Sonete 4), Arania, 2008,  FEMEIE!…( Sonete 5), Minerva, Bucuresti, 2009 şi “ORELE TÃCERII”, Dacia XXI, Cluj-Napoca, în anul 2010 şi volumul „7” cu care revine la Arania, în 2011.

    Deţine premii naþionale de interpretare teatralã, de regie, precum si câteva premii la concursuri de creaþie literarã.

În  2003 a realizat scenariul intitulat „ Poveşti fãrã sfârşit „ ( regia, scenografia,  ilustraþia muzicalã şi interpretarea actoriceascã ) cu care a întreprins un turneu de douã luni în Canada.

Este organizator de evenimente culturale, actor şi membru fondator al grupului Caii Verzi de pe Pereţi.

 Din anul 2008 este membru al Uniunii Scriitorilor. În acelaşi an a preluat  editura ARANIA.

Comentarii

Ultimă oră