Sari la conținut

Planuri ale Primăriei pentru modernizarea Gării CFR Brașov

planuri-ale-primariei-brasov-pentru-modernizarea-garii-cfr

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a anunțat vineri, în timpul ședinței de plen a Consiliului Local Brașov, că a avut mai multe discuții cu specialiștii, privind reamenajarea Gării Brașov. Edilul a precizat că a discutat acest subiect cu reprezentanții Regionalei CFR Brașov și în urmă cu mai bine de o lună, cu fostul manager al CFR SA (CFR Infrastructură, care are în administrare obiectivul), Constantin Axinia.

Conform conceptului prezentat în timpul ședinței de plen a Consiliului Local, interiorul Gării Brașov ar urma să se schimbe radical. Astfel, casele de bilete ar urma să se mute la etaj, într-o zonă care acum nu este folosită, iar la parter sunt proiectate spații comerciale. De altfel, și la primul etaj sunt propuse unități de alimentație publică, iar o parte a peronului 1 ar urma să fie ocupat de terase.

Pentru persoanele cu mobilitate redusă este proiectat un lift, dar și scări rulante.


  În ceea ce privește fluxul de călători, aceștia ar urma să ajungă la peroane fără a mai folosi porțiunea din tunelul subteran cu ieșire de la salonul principal, ci ar putea coborî pe la peronul 1.

Primarul Brașovului a precizat că acest concept, inclusiv în ceea ce privește fluxurile de călători, este inspirat din modelul gării din localitatea poloneză Cracovia.

„Am discutat și cu șeful regionalei CFR Brașov, Ioan Pintea. Ne-am corelat planurile de dezvoltare a zonei, pentru că și noi vom reamenaja platoul și vom amenaja terminalul de transport public de călători. De asemenea, vom realiza pasajul pietonal subteran de la intersecția de la gară, dar și benzile dedicate mijloacelor de transport în comun. Sper ca noua structură guvernamentală să aibă o deschidere mai mare în ceea ce privește descentralizarea în ceea ce privește problemele patrimoniale”, a mai precizat George Scripcaru.


   Potrivit edilului, modernizarea spațiilor din Gara Brașov nu s-ar putea realiza prin proiectul cu finanțare europeană, care vizează linia ferată și dotările aferente traficului feroviar. „Există soluții în acest sens. Condiția este să existe disponibilitate. Va trebui ca împreună, Primăria Brașov, Consiliul Județean, Prefectura sau alte instituții, alături de Regionala CFR Brașov să susține acest proiect la nivel ministerial. Cred că trebuie realizată această modernizare, sub orice formă: parteneriat, asociere, concesiune, toate cu respectarea legislației în vigoare”, a mai spus primarul.

 Ideea „gării mini-mall” a fost lansată în anul 2017


   De altfel, ca și idee, planul prezentat în ședința de plen a Consiliului Local este o dezvoltare a unei idei anunțate încă de la finalul anului 2017 de directorul Regionalei CFR Brașov, Ioan Pintea. Acesta a anunțat la momentul respectiv că Gara Mare din Braşov va deveni un mini-mall, administrat de un investitor privat, care va realiza lucrări de modernizare a imobilului, dar şi de întreţinere a spaţiilor pentru călători din incintă. La momentul respectiv, directorului regionalei anunța, printre altele,că în incinta gării se va renunţa la una dintre scările fixe, aceasta urmând a fi transformată într-una rulantă. Totodată, pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilităţi, va fi amenajat un lift special. Soluția prezentată atunci de reprezentantul CFR era „închiriere globală, după modelul aplicat în cazul aerogării Aeroportului Internaţional «Henri Coandă» din Bucureşti, care presupune darea în administrare a clădirii unui investitor”.

Comentarii

Ultimă oră