Sari la conținut

Peste 4.000 de ouă încondeiate în 34 de ani! (Galerie FOTO)

peste-4000-de-oua-incondeiate-in-34-de-ani-galerie-foto

O doamnă talentatădin satul Cuciulata, comuna Hoghiz a reuşit să  încondeieze mai mulr de 4.000 de ouă, pe parcursul a 34 de ani. Mariana Stroie a participat astăzi, alături de alte doamne talentate, din aceeaşi localitate, la o demonstraţie de încondeiat ouă. Acest meşteşug

este păstrat cu sfinţie în satul Cuciulata şi este transmis din generaţie în generaţie. Gazdele evenimentului demonstrativ au fost specialiştii Muzeului de Etnografie.

  • Cu condei şi ceară de albine

Pentru încondeiatul ouălor se folosește metoda „scrierii” cu un instrument special numit condei și cu ceară de albine încălzită. Pe oul fiert se conturează motive decorative, printre care „Coada Rândunicii”, „Cuibul de Viespi”, „Coarnele Cerbului” şi „Cărarea Rătăcită. „Mai întâi încălzim ceara, iar ouăle trebuie să fie calde, adică să aibă o anumită temperatură, fără să fie fierbinţi. Înmuiem condeiul în ceară şi mai întâi tragem liniile principale, căroara noi le spunem „urzeală”, iar apoi începem să facem modelul pe care trebuie să îl desenăm”, a spus Mariana Stroie. Pe ouă mai sunt trecute anul când au fost realizate și urările de: „La mulți ani!” sau „Hristos a înviat!”. Demonstraţiile de încodeiat ouă au fost făcute pentru toţi curioşii care au intrat astăzi în Muzeul de Etnografie, însă elevii şcolii gimnaziale numărul 2 au fost cei care s-au apucat rapid de treabă, învăţând câteva dintre tehnicile acestei arte. În satul Cuciulata, ouăle se dăruiesc copiilor în prima și în a doua zi de Paște.

Comentarii

Ultimă oră