Sari la conținut
permisul-pentru-mopede-este-obligatoriu

Camera Deputaţilor a adoptat, marti, cu 185 voturi "pentru" şi o abţinere, ordonanţa care prevede că aceia care doresc să conducă mopede, scutere, pe drumurile publice vor trebui să dea un examen de conducere şi să obţină un permis special. Dacă cel care vrea să conducă mopedul, scuterul are deja un permis de conducere pentru alte categorii de vehicule, nu va mai trebui să obţină acest permis.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui text legislativ.
Iniţiativa legislativă urmăreşte reducerea numărului de accidente şi a consecinţelor accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi conducatorii de mopede, tricicluri şi motociclete. În ultimii doi ani, conducătorii de mopede au produs 5.201 evenimente rutiere în urma cărora şi-au pierdut viaţa 242 de persoane, iar alte 5.733 au suferit vatămări corporale. Situaţia este favorizată de legislaţia rutieră actuală, care permite conducerea mopedelor fără permis de conducere obţinut în urma susţinerii unui examen. Introducerea mopedelor şi triciclurilor în categoria autovehiculelor va avea ca urmare şi faptul că pentru situaţia conducerii fără permis se vor institui sancţiuni penale.

“ Începând cu 19 ianuarie 2013, celor pe care îi vom depista conducând mopede fara permis de conducere - orice fel de categorie – le vom întocmi dosare penale Ori noi incercam sa transmitem şi lumea trebuie să ştie că,  dacă,  vor să conduca mopede nu vor mai trebui să aibă numai atestatul de la o şcoala de şoferi cum că cunosc regulile de circulaţie. Va fi nevoie, conform legii, să aibă permis de conducere AM.” a declarat Lucian Diniţă, seful Directiei Rutiere, pentru jurnalul.ro.

Comentarii

Ultimă oră