Sari la conținut

Pe 31 august are loc a treia ediţie a Festivalului „Limba română”

pe-31-august-are-loc-a-treia-editie-a-festivalului-limba-romana

„Sfatul Ţării”, în Sala Mare a Teatrului Sică Alexandrescu. Spectacolul, o coproducţie a teatrelor din Iaşi şi Chişinău, va fi punctul culminant al Festivalului „Limba Română” de la Braşov!

Primăria Municipiului Braşov, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, organizează în 31 august 2019 a treia ediţie a Festivalului „Limba română”, care se adresează deopotrivă specialiştilor şi publicului larg.

  Festivalul va fi deschis de Colocviul „Cultura limbii”, care se va desfăşura sâmbătă, 31 august 2019, începând cu ora 9.30, în Sala Senatului Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”.


   Participă personalităţi ale culturii române: acad. Nicolae Manolescu – preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Chifu – vicepreşedintele uniunii, Mircea Mihăieş, Daniel Cristea-Enache, Theodor Paleologu, Sorin Lavric, Ovidiu Pecican, Antonio Patras, Vasile Spiridon, Ion Dur, Liviu Ioan Stoiciu, Constantin Abăluţă, Răzvan Enache, George Vulturescu, Iulian Cătălui, Alexandru Laszlo, Cristian Pătrăşconiu, Mihaela Malea Stroe şi Adrian Lesenciuc – preşedintele filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România.

Primăria Braşov va acorda un premiu de 10.000 de lei


   De la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu” va avea loc un spectacol dedicat Zilei Limbii Române, cu intrare liberă (în limita locurilor disponibile), care va include momente artistice ale Operei Braşov, Filarmonicii Braşov şi Teatrului „Sică Alexandrescu”.


    În cadrul aceleiaşi gale se va decerna Premiul de Literatură al Municipiului Braşov, în valoare de 10.000 de lei, unei personalităţi a literaturii române care, prin opera sa, a contribuit la cultivarea limbii române literare.

Cel mai important moment al evenimentului va fi spectacolul „Sfatul Țării” o coproducţie a Teatrului Naţional Vasile Alexandri din Iaşi şi a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. Spectacolul este regizat de Petru Hadârcă şi Cristian Hadji-Culea, iar din distribuţie fac parte actori din ambele teatre.


   Reamintim că, în urmă cu treizeci de ani, în contextul mişcării de renaştere naţională de la Chişinău, Sovietul Suprem a fost obligat să adopte alfabetul latin şi să adopte limba română ca limbă de stat în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Ca urmare a acestui fapt, la Chişinău şi în toată Republica Moldova, în data de 31 august, se sărbătoreşte „Limba Noastră”. Începând din 2013 şi România a adoptat această sărbătoare naţională, în baza Legii nr. 53, care instituie ziua de 31 august 2019 ca „Ziua Limbii Române”.

Comentarii

Ultimă oră