Sari la conținut

Patru cărturari braşoveni, comemoraţi la complexul muzeal din Șcheii Brașovului

patru-carturari-brasoveni-comemorati-la-complexul-muzeal-din-scheii-brasovului

Un nou obiectiv muzeal se deschide în Șcheii Brașovului, care va readuce în memoria braşovenilor, patru cărturari braşoveni.
„Este vorba despre cei care și-au înscris numele în patrimoniul sacru al Brașovului, impunând pe plan local, dar și universal, o deosebită contribuție cărturărească, motiv pentru care în Șcheii Bra-șovului, unde se găsesec deosebite valori patrimoniale lăsate de acești cărturari în zestea istorică a complexului muzeal de aici, se va deschide acest obicetiv muzeal cu caracter permenent“, a declarat pentru newsbv.ro pr. prof. dr. Vasile Oltean. Inaugurarea va avea loc vineri, la ora 14.00.
Ion Colan (1902-1969), pune bazele primei biblioteci publice la Brașov, reorganizează editura Mureșianu, înfințează Muzeul ,,Astra”, ci-nematograful ,,Astra” și Conservatorul de Artă. Este cu-noscut prin numeroasele sale cărți și articole, cea mai cunoscută fiind Casina Română, monografie realizată cu ocazia centenarului acestei societăți culturale.
Emil Micu (1915 -1978) a suportat și el vitregiile detenției politice ca profesor universitar la Academia Comercială Cluj-Brașov. Întemeiază mu-zeul Bran și continuă la Brașov opera profesorului Ion Colan, ca director al Muzeului Primei Școli Românești timp de zece ani (1969-1077). Este cunoscut prin numeoasele sale publicații de natură istorică.
Tudor Ciortea (1903-1982), după studiile urmate cu compozitorii George Dima și Rudolf Lassel la Brașov, absolvă cursurile Conservatorului academic de muzică din Cluj. Publică numeroase texte muzicale de cameră și întemeiază la Brașov Festivalul muzicii de cameră.
Emil Bologa, cunoscutul cărturar brașovean, a cărui activitate este cunoscută pentru implicațiile pe care a avut-o în spațiul geografic al Brașo-vului și nu numai. Este  soco-tit cel mai mare colecționar de ,,Ex. Libris, posesor de tabouri istorice și documente străvechi brașovene, cu care s-a prezentat la mai multe expoziții internaționale și naționale.
„Considerăm că prin deschiderea acestui obiectiv muzeal, realizăm un act reparatoriu pentru înaintașii noștri, care și-au așezat la temelia existenței noastre spirituale o zestre morală din care ne alimentăm cugetul nostru de bine“, a declarat preot prof. dr. Vasile Oltean.

Comentarii

Ultimă oră