Sari la conținut

Patronii nu se înghesuie să angajeze tineri absolvenţi

Deşi pentru ambele categorii statul acordă stimulente la încadrarea în muncă, angajatorii au încheiat de aproape două ori mai multe convenţii pentru „veterani” decât pentru tinerii ieşiţi de pe băncile şcolii. Asta, deşi, în cazul încadrării absolvenţilor, stimulentele oferite de AJOFM sunt mai consistente decât cele pentru şomerii cu vechime.

Preferă pe cei cu experienţă. Potrivit directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov, Romer Ambrus Sandor Mihaly, în primul semestru al acestui an, instituţia a încheiat 265 de convenţii cu angajatorii brasoveni în vederea subvenţionării locurilor de muncă. Doar 91 convenţii au fost încheiate pentru încadrarea absolvenţilor. În schimb, patronii au preferat să angajeze persoane cu experienţă, drept dovadă stând faptul că s-au încheiat 170 convenţii pentru încadrarea persoanelor peste 45 de ani şi patru convenţii cu cei  care au angajat şomeri ce mai au trei ani până la pensionare.

Stimulente mai mari pentru absolvenţi. Cei care angajează absolvenţi ai şcolilor profesionale primesc lunar, timp de un an, valoarea indicatorului social de referinţă, 500 de lei. Pentru un absolvent de liceu stimulentul este de 1,2 ori indicatorul de referinţă (600 de lei), iar pentru licenţiaţi, 1,5 (750 de lei). Angajatorul este şi scutit, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolventului încadrat. Dacă absolventul provine din rândul persoanelor cu handicap, stimulentele se acordă pe o perioadă de 18 luni. Condiţia este să îi menţină pe aceştia cel puţin trei ani în activitate. Absolvenţii pot fi şi şcolarizaţi, cu bani din bugetul de şomaj.

Alte categorii. Încadrând în muncă şomeri peste 45 de ani, întreţinători unici de familie monoparentală sau persoane cu handicap, angajatorii beneficiază lunar, timp de 12 luni, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă (500 de lei). Încadrând şomeri cu trei ani pînă la pensionare, angajatorii  beneficiază lunar, pentru maxim 36 de luni, de această sumă.

Comentarii

Ultimă oră