Sari la conținut

Piaţa românească a medicamentelor este evaluată de specialişti la aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Statisticile au arătat că piața locală de medicamente încă se simte bine, chiar dacă în ultimii ani volumele comercializate la intern au scăzut cu aproximativ 15%. Iar cauzele sunt multiple.
Producătorii de medica-mente spun că renunță să vândă la intern și caută noi piețe în afara României.  În mod cert, politica de prețuri, întârzierile la plata medicamentelor decontate și taxa clawback determină și alți mari producători să caute noi piețe la export.
Eurofarm, exportatorul numărul unu. În timp ce Antibiotice Iași a trasat un plan până în 2016, când exportul ar trebui să atingă valoarea de 25 milioane de euro, principalele piețe fiind atât Uniunea Europeană, cât și SUA și Rusia, Europharm Brașov, un alt mare producător deținut de gigantul GlaxoSmithKline (GSK), își consolidează businessul: numai în 2011 aproape că a dublat numărul țărilor unde exportă medicamentele fabricate în România. De altfel, anul trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică, Europharm a fost desemnat cel mai mare exportator de medicamente, 60% din producție fiind destinată exclusiv piețelor externe. Nu e de mirare, având în vedere că, din 1998 și până acum, GSK a investit 106 milioane de doLari numai în această fabrică.
„Europharm a evoluat de la producerea de mărci generice, exclusiv pentru piața locală, către poziția de fabrică integrată la nivel mondial. Anul trecut au fost produse aici 46 de milioane de cutii de medicamente“, nuanțează Pascal Prigent, directorul general al GSK România. Cu mențiunea că la Brașov se produc 16 branduri de vitamine și minerale, analgezice.
Concluzionând, exportul este mai mult decât o „gură de oxigen“ pentru cei care se lovesc de cadrul legislativ și lipsa lichidităților din România.
Farmaciştii, speculanţi la drumul mare. Nurofen, cel mai vândut medicament fără reţetă medicală din România, este cu până la 65% mai scump în Braşov decât în Târgu-Jiu, dar nici în Capitală preţurile nu sunt prea mici. Aici, farmaciile din marile reţele ţin ştafeta sus când vine vorba despre medicamentele cu preţuri libere, astfel că banalul Paracetamol este cu peste 50% mai scump decât într-o farmacie independentă, se arată într-o analiză a wall-street.ro.
La câteva sute de kilometri distanţă de Braşov, într-o farmacie din Târgu-Jiu, aceeaşi cutie de Nurofen, tot cu 12 drajeuri, costă mult mai puţin – 10 lei. De altfel, cele mai mari diferenţe de preţuri se observă în cazul Nurofenului, medicament care, în primele 11 luni ale anului trecut, s-a vândut în 9 milioane de cutii, potrivit IMS Health.
Directorul Casei Asigurărilor de Sănătate Braşov, Elemer Wusinczky, a declarat pentru newsbv.ro că se întâlnesc două situaţii distincte: în cazul medicamentelor care intră în programele naţionale de gratuităţi şi compensate, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului au stabilit un plafon maximal al preţului la medicamente.
Pentru celelalte medicamente, cum este şi cazul Nurofen, farmaciştii îşi pot pune orice adaos comercial doresc, de unde şi diferenţa foarte mare de preţ între diferitele zone ale ţării, iar cum braşovenii sunt expuşi pe o perioadă mai îndelungată sezonului rece, iată cum se poate face un ban cinstit…    S.D.

Comentarii

Ultimă oră