Sari la conținut

Parteneriat judeţean pentru scăderea îmbolnăvirilor cu TBC

parteneriat-judetean-pentru-scaderea-imbolnavirilor-cu-tbc

Judeţul Braşov se situează sub media pe ţară în ceea ce priveşte numărul de pacienţi cu tuberculoză. Chiar şi aşa, există localităţi unde incidenţa îmbolnăvirilor este mult mai mare decât media judeţeană. Pentru a rezolva această problemă, Spitalul de Pneumoftiziologie vrea să implice toate primăriile din judeţ.
Astfel, cu ocazia „Zilei Mondiale de luptă împotriva tuberculozei”, marcată pe 24 martie, unitatea spitalicească amintită, în colaborare cu Consiliul Judeţean Braşov, a iniţiat un acord de parteneriat cu edilii localităţilor din judeţ privind susţinerea eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei şi bolii tuberculoase, ţinând cont că în anumite zone sunt mari probleme. „Evoluţia incidenţei globale la TBC în judeţul Braşov este pe un trend descendent, în fiecare an. Astfel, datele ne arată că de mai bine de şase ani suntem sub media incidenţei pe ţară”, a declarat dr. Dan Morar, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Braşov.

  • 10 focare de TBC în judeţ

Potrivit statisticilor, un număr foarte mare de îmbolnăviri faţă de media judeţeană  se înregistrează în zece localităţi braşovene, respectiv Apaţa, Feldioara, Hîrseni, Mândra, Ormeniş, Racoş, Recea, Şercaia, Voila şi Victoria. „Felicit pe această ocazie conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie de la Braşov, pentru acest parteneriat pentru conştientizarea populaţiei din judeţul Braşov şi pentru a lua primele măsuri pentru a ajunge la nivelul european cu cazurile TBC”, a spus Adrian Gabor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.

Chiar dacă la semnarea parteneriatului au fost invitaţi 13 primari, doar unul a reuşit să ajungă. Este vorba despre edilul din Ormeniş. „Sunt patru sau cinci cazuri la Ormeniş, şi vreau să vă asigur că am venit la această şedinţă, pentru  că mă interesează soarta oamenilor şi mai ales sănătatea lor”, a declarat Gergely Janos, primarul comunei Ormeniş.

Prin acest parteneriat, Spitalul de Pneumoftiziologie va asigura transportul pacienţilor, indiferent de localitatea de domiciliu al bolnavului, până la spital pentru tratament.

Comentarii

Ultimă oră