Sari la conținut

Parlamentul, asaltat cu propuneri de pomeni electorale

parlamentul-asaltat-cu-propuneri-de-pomeni-electorale

Nici bine nu a început anul 2016, an electoral că pe agenda parlamentarilor se află o sumedenie de proiecte legislative privind introducerea de noi stimulente financiare şi de mărirea unora existente.

Salariile bugetarilor au fost majorate în 2015, iar pensiile indexate din acest an. Aleşii le promit totodată românilor măriri de pensii şi chiar majorarea alocaţiilor copiilor. Alte iniţiative legislative urmăresc implementarea unor măsuri de stimulare a învăţământului profesional, universitar şi a cercetării ştiinţifice. Şi elevii ar putea primi o veste bună, deoarece un proiect de lege aflat în dezbatere se referă la majorarea alocaţiei de stat la 200 de lei. Toate aceste proiecte ar urma să fie dezbătute şi supuse la vot în sesiunea ce va începe în luna februarie, într-un an în care românii vor fi chemaţi la vot şi la locale şi la parlamentare.

Astfel, una din modificările propuse Parlamentului se referă la indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare care să crească cu aproximativ 100 de lei, de la 375 de lei la 450 de lei, măsura fiind în dezbatere la Senat. De asemenea, angajații din domeniul inovării și cercetării aplicate - cercetători și cadre didactice niversitare - ar putea fi scutiți de plata impozitelor pe venit, dacă proiectul – aflat acum în dezbatere la Senat – va fi votat favorabil. Tot în Camera Superioară a Legislativului se află şi propunerea unor parlamentari referitoare la Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Tot la bugetari se referă şi un proiect de lege privind acordarea de sporuri și prime pentru angajații din Ministerul Sănătății, pentru militari, polițiști, angajații din penitenciare, personalul civil care lucrează în condiții de pericol sau care intervine la calamități naturale. Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere, ca primă cameră sesizată. O altă propunerea, respinsă într-o primă fază de senatori, dar ce urmeayă să fie analizată de deputaţi, aceştia fiind factorul de decizie în aprobarea sau respingerea sa se referă la medicii care efectuează gărzi în zilele de duminică pînă joi, inclusiv, să primească o zi liberă plătită.Iniţiativa legislativă a fost respinsă de Senat. Camera Deputaţilor este cameră decizională.
Nu în ultimul rând, o altă propunere legislativă prevede ca personalul bugetar care posedă titlul științific de „doctor” să beneficieze de un spor pentru titlul științific. Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, dar a primit aviz favorabil din partea deputaţilor de la Comisia jurudică. Camera Deputaţilor este cameră decizională.
Un alt proiect se referă la adoptarea unor măsuri de stimulare a învățământului profesional, universitar și cercetării științifice. Astfel, iniţiatorii doresc acordarea unor „stimulentele fiscale întreprinzătorilor care încheie contracte pentru finanţarea unor proicte de cercetare-dezvoltare cu universităţi acreditate şi de institute de cercetare acreditare sau de cercetători independeţi care deţin titlul ştiinţific de doctor, pe baza contractelor de cercetare şi cu condiţia prezentării rezultatelor cercetărilor la finalizarea contractelor”. Proiectul de lege a fost respins de Senat. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

  • Alocaţii de 200 de lei, până la 26 de ani

Nici elevii nu au fost uitaţi de parlamentarii cu iniţiativă o propunere ce prevede finanţarea de către Statul român a programului „Şcoală după şcoală” pentru toţi scolarii din ciclul primar. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi înaintat la Senat, acesta fiind cameră decizională.
Potrivit unei alte inţiative, şi profesorii ar urma să primeasca stimulente financiare.
Personalul didactic beneficiază de un fond de stimulare de 2,5% din fondul lunar de salarii.  Constituirea fondului se face la nivel de unitate de învăţământ, iar stabilirea beneficiarilor se face de către consiliul de administraţie. Pentru personalul didactic, în caz de deces, se acordă celor îndreptăţiţi un ajutor de deces în cuantum de cinci salarii ale persoanei decedate, din bugetul asigurărilor sociale de stat”, prevede un alt proiect legislativ aflat în dezbaterea aleşilor neamului.
Nu în ultimul rând, alocaţia de stat pentru copii ar urma să se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani  şi care urmează cursurile învăţământului liceal, profesional sau în centrele de educaţie incluzivă, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora, dar cel mult până la împlinirea vârstei de 26 de ani, dacă parlamentarii vor aproba această idee. Nici banii pe care Statul îi acordă lunar copiilor cu titlul de alocaţie nu au fost uitaţi şi, în acelaşi „având electoral”, o parte din aleşi au iniţiat o propunere legislativă pentru modificarea art.3 alin.(1) din Legea nr,61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată. Astfel, potrivit proiectului de lege, „cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte la valoarea de 200 de lei, începând cu 1 ianuarie 2015”. Sursa www.romaniatv.net.

Comentarii

Ultimă oră