Sari la conținut
parcul-auto-al-rat-brasov-este-in-colaps

Parcul auto al Regiei Autonome de Transport este în colaps! Asta au aflat consilierii locali chiar de la directorul RAT, Cristian Radu, cel care a preluat conducerea instituţiei de două luni.

Cifrele prezentate de acesta în plenul de şedinţă au arătat că situaţia economică a Regiei nu este deloc liniştitoare. Din cele 247 de maşini aflate în parcul auto RAT, 24 au o uzură de peste 85%, 75 au termenul de folosinţă expirat, iar 62 de sunt scoase din uz pe termen nelimitat. Mai mult decât atât, Regia are nevoie de aproape 400 de mii de lei pentru a repune în circulaţie maşinile stricate. Încă de la începutul mandatului, noua conducere nu a elaborat doar o cuantificare socio-economică ci, a demarat şi o serie de controale pe maşinile Regiei.

„Amortizarea autobuzelor achiziţionate ne costă 4,280 milioane de lei la care trebuie să adăugăm şi amortizarea care este în valoare de 3,132 milioane de lei, deci un deficit de circa 7 milioane de lei, suma care nu poate fi acoperită doar din exploatare”, a declarat Cristian Radu, director general RAT Braşov. În ceea ce priveşte managementului creditelor luate de RAT situaţia poate fi descrisă drept alarmantă. Astfel, din creditul BERD au mai rămas de achitat nouă rate, în valoare de 4,28 de milioane de euro, fiind plătite până acum 10,7 milioane de euro. „În ultimele săptămâni am iniţiat o serie de controale, atât noi, conducerea, cât şi cei care fac acest lucru frecvent, cei care au în fişa postului această activitate. După fiecare, evident că găsim câte ceva, acţionăm în consecinţă asupra deficienţelor pe care le găsim”, a mai adăugat Cristian Radu, director general RAT Braşov. Acesta a  mai precizat în faţă consilierilor locali că, Regia a plătit toate ratele creditului BERD în valoare de 15 milioane de lei pentru cumpărarea de autobuze noi. Asta, deşi contractul de asociere RAT – Primărie prevede că municipalitatea va da banii pentru ratele trimestriale prin subvenţii. RAT Braşov a plătit din fonduri proprii trei rate, iar în noiembrie va achita în acelaşi mod următoarea rată.

Comentarii

Ultimă oră