Sari la conținut

Pădurea pinilor de pe Tâmpa dispare, dar vine din urmă pădurea de foioase

padurea-pinilor-de-pe-tampa-dispare-dar-vine-din-urma-padurea-de-foioase

Pădurea pinilor, veche de peste 100 de ani de pe Tâmpa dispare, dar „vine din urmă” pădurea de foioase

Regia Pădurilor Kronstadt, împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, derulează un proiect de un milion de lei pentru colectarea de date referitoare la evoluţia arborilor şi sănătatea celor 15.000 de hectare de păduri pe care le are în administrare.


       O veste îngrijorătoare este aceea că pădurea de pe Tâmpa moare, pentru că pinii plantaţi acum mai bine de 100 de ani au ajuns la maturitate.

„Pe Tâmpa se înregistrează un fenomen de uscare, chiar se vede pe partea dinspre Răcădău. Pinul adus la sfârşitul anilor 1800 – începutul anilor 1900 a ajuns la maturitate şi a început fenomenul de uscare. Solul nu este gros, nu este foarte bogat, este o zonă stâncoasă”, a explicat directorul economic al Regiei Kronstadt, Mihai Zup.


        Cu toate acestea, există şi o veste bună, spun reprezentanţii Regiei, în sensul că „de sub această pădure de pin apare vegetaţia autohtonă, se dezvoltă încet şi bine. Vom avea o altă pădure, mixtă, cu foioase, cu fag, dar şi cu pin”. „Acesta este ciclul naturii! Urmărim evoluţia şi încercăm să limităm distrugerea pădurii, să nu apară infestări. Noi monitorizăm tot ce se întâmplă”, a mai precizat Mihai Zup.

Comentarii

Ultimă oră