Sari la conținut

Ornamentele „Casei cu Statui” de pe Republicii au fost demontate

ornamentele-casei-cu-statui-de-pe-republicii-au-fost-demontate

Celebra Casă cu Statui de pe strada Republicii a rămas fără ornamente. Statuetele care ani în șir au înfrumusețat clădirea, au fost duse într-un depozit, la recomandarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Braşov, statuile au fost luate de pe clădire la recomandarea specialiştilor ISU. Motivul îl reprezintă siguanța cetățenilor.

Statuile s-au degradat şi s-a considerat că pot pune în pericol trecătorii de pe cea mai circulată stradă din oraş, în cazul în care s-ar fi desprins de pe clădire și ar fi căzut pe trotuar. Acestea au fost duse într-unul dintre depozitele RIAL, care este co-proprietar al clădirii. Cele 5 statuete sunt turnate din teracotă, după şablon şi reprezintă patru femei, în mijlocul cărora stăteau doi copii îmbrăţişaţi.


   „Ornamentele au fost date jos de pe clădire la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, deoarece reprezentau un pericol, pentru că bucăţi din ele riscau să se desprindă şi să cadă peste trecători. Au fost date jos şi predate RIAL care le păstrează în condiţii optime într-un depozit. Această clădire este o proprietate mixtă, municipalitatea are un procent destul de mic din proprietatea sa. În momentul în care proprietarii privaţi vor fi de acord şi vor fi dispuşi să plătească, se poate realiza o expertiză pentru a vedea dacă acele ornamente pot fi remontate sau pot fi confecţionate altele în locul lor, din materiale mai rezistente şi cu sisteme de prindere mai sigure”, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Casa cu Statui se află pe strada Republicii la nr.14 şi nu se regăseşte pe lista monumentelor istorice din judeţul Braşov. Potrivit istoricului Alexandru Stănescu, pe vremea când era director la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Cultural, unul dintre proprietarii clădirii a depus un dosar pentru clasificarea imobilului pe această listă, dar acesta ar fi fost respins.


   Cât despre valoarea istorică a Casei cu Statui, Alexandru Stănescu spune că imobilul datează de la jumătatea secolului al XIX-lea şi că a rămas cunoscut ca fiind Casa Cascaldo, după numele cofetarului care a deţinut-o. Ulterior, casa a adăpostit un hotel, care se numea Boraş.


    „Statuile ornamentale sunt din ceramică, mulaje de argilă arsă. Sincer, se întâmplă rar ca cineva să se preocupe de soarta unor ornamente de pe o clădire. Faptul că RIAL şi Primăria a luat în custodie aceste statui, este un semn bun. Îi cunosc pe proprietarii clădirii, au avut o încercare de a clasifica aceast imobil pe lista monumentelor istorice, dar nu ştiu de ce nu a fost cu succes. Ştiu şi că aveau de gând să restaureze clădirea”, a declarat istoricul Alexandru Stănescu.

Comentarii

Ultimă oră