Braşovenii pot vedea povestea focoasei Carmen în două reprezentaţii, una de operă, alta de balet, la sfârşititul acestei săptămâni la Opera Braşov.

  Astfel, vineri seara (4 mai 2018, de la ora 18.30), la Sala Operei Brașov, va fi pusă în scenă opera „Carmen” de G. Bizet.
 
     La pupitrul dirijoral se va afla Marijn Simons (Olanda), iar regia spectacolului este semnată de Cristian Mihăilescu.

 Scrisă pe un libret de Henri Meilhac şi Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée, opera a avut premiera la „Opéra Comique” din Paris, pe 3 martie 1875, însă nu a fost deloc bine primită de către public pentru că etala personaje controversate şi încălca numeroasele convenţii ale vremii. Bizet s-a stins curând după premieră şi nu şi-a putut imagina succesul de care s-a bucurat, ulterior, lucrarea sa. Nici o operă nu a atins performanţa popularităţii aşa cum a făcut-o „Carmen”.

  Acțiunea se petrece în sudul Spaniei, la Sevilla, iar opera spune povestea naivului soldat Don José, care cade în mrejele focoasei țigănci Carmen. José își abandonează iubita din copilărie, pe Micaela și dezertează, dar pierde iubirea lui Carmen în fața fermecătorului toreador, Escamillo. José o va ucide pe Carmen într-o criză de gelozie.

  Zugrăvirea vieții proletare, imoralitatea și fărădelegile descrise, precum și moartea tragică a personajului principal pe scenă, au deschis un teren nou în opera franceză, însă la vremea lor, au fost extrem de controversate.

 „Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducție și trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului.

  Muzica din această operă este aclamată pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestrația, precum și pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoțiile și suferința personajelor sale.

      În distribuție se vor afla: Carmen Topciu – Carmen, Liviu Iftene – Don José, Valentin Marele – Escamillo, Anda Pop – Micaela, Ștefan Schuller – Zuniga, Paul Tomescu – Morales, Corina Klein – Frasquita, Cristina Roșu – Mercedes, Nicolae Zaharia – Dancairo, Claudiu Bugnar – Remendado. Soliști balet: Cristina Rotundu, Melania Condoiu, Dorin Mirea, Claudiu Dane. La pupitrul dirijoral se va afla Marijn Simons (Olanda), iar regia spectacolului este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea, coregrafia: Nermina Damian.

   Își dau concursul Corul (dirijor: Leonard Boga), Baletul și Orchestra Operei Brașov.

  După reprezentaţia de vineri, braşovenii sunt aşteptaţi duminică, din nou, la Opera Braşov, de această dată cu baletul „Carmen”. Spectacolul este programat la ora 17.00 şi este în fapt oglindirea în paşi de dans a aceleiaşi poveşti.
 
 
.............................................................................................................

    Preţul biletelor este de 20 şi 30 de lei.
    În stagiunea 2017 – 2018, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani.
 
     Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51 (tel. 0268-419380).