Sari la conținut

Opera comică „Così Fan Tutte” încheie sâmbătă „Luna Mozart”

opera-comica-cos-fan-tutte-incheie-smbt-luna-mozart

  Sâmbătă, 29 februarie 2020, de la ora 18.30, în Sala Operei, „Luna Mozart” se încheie cu spectacolul „Così Fan Tutte”, fermecătoarea operă comică a lui W.A. Mozart.


   Ea a fost subintitulată „Şcoala amanţilor”, iar libretul a fost scris de Lorenzo da Ponte, preot, poet şi prieten cu Casanova.


   Aceasta a fost a treia colaborare a lui Lorenzo da Ponte cu Mozart, cel care semnează libretele altor două opere compuse de Mozart: „Nunta lui Figaro” şi „Don Giovanni, toate prezentate în februarie, „luna Mozart”, la Opera Braşov.


   Premiera lucrării a avut loc pe 26 ianuarie 1790, la Burgtheater Viena.


     Trăind într-o epocă în care moravurile se strecurau în toate mediile sociale, Mozart se opreşte, în „Così Fan Tutte” asupra unui subiect prezent şi în alte opere ale sale: infidelitatea partenerilor. Dacă în „Nunta lui Figaro” şi „Don Giovanni” subiectul se axează pe infidelitatea bărbaţilor, în „Così Fan Tutte”, rolurile se vor inversa.

Cuvintele „Così Fan Tutte” sunt cântate de Ferrando, Guglielmo și Don Alfonso, cei trei bărbați din operă, în actul II, chiar înainte de final; această frază melodică este citată, de asemenea, și în uvertura operei. Da Ponte a folosit replica „Così fan tutte le belle” (Așa fac toate cele frumoase) și mai înainte, în „Nunta lui Figaro”.


    Muzica este un amestec picant de stiluri, baroc și clasic, cu arii de coloratură strălucitoare și serenade sublime („Un aura amorosa”). Finalurile sunt fie înduioșătoare („Di scrivermi ogni giorno”), fie antrenante, acestea care nu fac decât altceva să îl anticipeze pe Rossini. Apar și complicații în ritmurile de tarantelă: mai întâi de la Despina, o slujnică sâcâitoare și încrezătoare, eroină din tradiția napolitană a operei buffa („In uomini, in soldati”), apoi de la Dorabella („È amore un ladroncello”).

În „Così Fan Tutte”, Mozart a compus extraordinare duete de dragoste („Il core vi dono”) și marșuri susținute („Bella vita militar!”). Pe lângă cele patru personaje principale, există un medic, un avocat, o nuntă și un sentiment înfiorător că în spatele distracției se află patru inimi care s-ar putea frânge în timp ce învață diferența dintre dragoste și dorință.


     Din distribuția spectacolului de sâmbătă seara, fac parte soliștii: Anda Pop - Fiordiligi, Antonela Bârnat (Opera Națională București) - Dorabella, Liviu Iftene - Ferrando, Valentin Marele - Guglielmo, Corina Klein - Despina, Marian Rește – Don Alfonso. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla Mircea Holiartoc.

Regia artistică a spectacolului este semnată de Cristian Mihăilescu, iar scenografia de Rodica Garștea. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Dirijor cor: Teodor Soporan. Regie scenă: Dan Antipa.

Spectacolul durează două ore și 40 de minute și are o pauză.

În stagiunea 2019 – 2020, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!


    Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380.
  Preţul biletelor la spectacolul de sâmbătă este de 30 de lei.

Comentarii

Ultimă oră