Sari la conținut

Obiceiurile Sărbătorii Sfântului Dumitru încep încă din ajun

obiceiurile-sarbatorii-sfantul-dumitru-incep-inca-din-ajun

Ca întotdeauna înaintea marilor sărbători, noaptea premergătoare marelui praznic este foarte importantă, pentru cei care respectă tradiţiile.


  La fel se întâmplă şi cu noaptea de dinainte de Sărbătoarea Sfântului Dumitru.


  Se spune că dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzește codrul și usucă toate plantele.

Printre cele mai spectaculoase obiceiuri din ajun de Sfântul Dumitru, sunt focurile vii. În noaptea de 25 octombrie se ține „Focul lui Sumedru”, moment în care oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curți sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoși, iar tinerii să se căsătorească.

Conform tradiției, persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoase întregul an și ferite de necazuri, nenorociri și boli. Tinerii care vor să se căsătorească în decursul anului viitor trebuie şi ei să sară peste foc. Rolul focului este de a alunga fiarele. Dar are și puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obișnuiesc să arunce în grădină cenușa și carbunii, pentru ca livezile, grădinile şi ogoarele lor să aibă rod bogat în anul care vine.

Pe vremuri, focurile se făceau pe dealuri, pentru a fi văzute de la distanţă.

   Femeile mai înaintate în vârstă, în special cele din mediul rural, obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc.


    Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor. Ciobanii pot afla cum va fi iarna, urmărind comportamentul oilor, în noaptea de dinainte de Sumedru.

O superstiţie a ajunului Sfântului Dumitru spune că dacă în această noapte oile se aşează să doarmă înghesuite, grămadă, atunci va fi iarnă grea, iar dacă oile vor dormi răsfirate, atunci se aşteaptă o iarnă blândă. O altă variantă de prevestire a vremii: ciobanii pot să îşi așaze cojocul în mijlocul oilor și să așteapte să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.

Daca nu au fost pe fază, mai au o ocazie. În dimineața sărbătorii, în ziua de 26 octombrie, pot afla cum va fi iarna urmărind mersul oilor. Dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca spre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.

Tot de Sfântul Dumitru se tocmesc servitorii pentru diverse treburi și se strică stânele. Țăranii tund coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos. În anumite zone, țăranii îl cinstesc pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Impărtășanie.


    Seara de 25 octombrie va fi, şi în acest an, prilejul comunităţii brănene şi a ospeţilor săi de a se aduna în jurul Focului lui Sumedru, pentru a respecta tradiţia străveche românească. Începând cu ora 19.00, toţi cei care vor să simtă din plin farmecul tradiţiilor populare, puterea credinţelor şi să admire frumuseţea focului , sunt aşteptaţi pe Platoul Inima Reginei din Bran.

Organizatorii evenimentului, Primăria Bran şi Castelul Bran au pregătit toate elementele unei seri magice.

Atmosfera va fi întreţinută de recitalul formaţiei de muzică populară condusă de Ionuţ Prahoveanu şi de jocul Ansamblului Folcloric ”Zestrea Branului” cu Andreea Jitea solistă. Şi când lemnul va fi să ardă pentru a marca moartea vechiului anotimp şi renaşterea altului nou, în speranţa unor recolte bogate, iar copiii vor sări peste jăratec pentru a fi sănătoşi tot anul, vinul fiert şi produsele tradiţionale vor întregi o seară de neuitat.

Un Foc de Sumedru va fi organizat astă-seară şi în satul turistic Şirnea.

În noaptea de 25/26 octombrie se va desfăşura un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic. În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri şi întreţinut cu lemne uscate şi resturi vegetale, se va aduna întrega suflare a satului şi se va strigă, în cor, formula consacrată „Hai la Focu’ lui Sumedru!”

Comentarii

Ultimă oră