Sari la conținut
obiceiuri-de-boboteaza-in-tara-fagarasului

Obiceiuri de Bobotează în Ţara Făgăraşului: Cruce de gheaţă la Beclean, aruncat în „burduf” la Şercăiţa

La Beclean a fost construită o cruce din gheaţă, de Bobotează, pe malul apei ce traversează satul, aşa cum spune o veche tradiţie a locului.

Zeci de localnici au participat luni dimineaţă la slujba de Bobotează oficiată de preotul paroh din sat, Pr. Gheorghe Cişmaş. Îmbrăcaţi frumos în costumele populare, sătenii au participat la slujba oficiată la biserică și apoi la sfinţirea apei care le traversează satul. Acolo, pe malul apei, aşa cum cere tradiţia, sătenii au ridicat o cruce din gheaţă, de aproximativ 2 metri.


    Pe malul apelor, credincioşii s-au adunat cu mic cu mare să asiste la slujba de sfinţire a apei, în mai multe sate din Ţara Făgăraşului.


  Astfel, la Şercăiţa, tinerii păstrează an de an acest obicei. Cetaşii din Şercăiţa se reunesc înaintea Bobotezei pentru a împlini obiceiurile ultimelor sărbători. Şi asta pentru că sătenii aşteaptă ca botezul dat de preot să fie completat cu tradiţia veche a satului, scăldatul în pârâul ce traversează localitatea. În acest sens, feciorii îşi pregătesc „Burduful”. Cu o zi înainte, ei amenajează pe pârâul satului un fel de baraj, care să adune apa astfel încât să poată înota de Bobotează. Noaptea stau de pază ca apa să nu îngheţe.


    După slujbă, intră în acţiune cetaşii. Preotul aruncă crucea în „burduf”, după care cetaşii trebuie să sară să o aducă înapoi. Primul care ajunge la cruce şi o scoate din apă se întoarce la preot care îi dă binecuvântarea.

Comentarii

Ultimă oră