Sari la conținut

Sâmbătă va fi mare sărbătoare mare în comuna Şinca Nouă. Toţi sătenii, îmbrăcaţi în costume populare vor participat, cu mic cu mare, la obiceiul popular intitulat „Roata în flăcări“. Această tradiţie, veche de secole, a reînviat la Şinca Nouă în urmă cu câţiva ani, după ce în perioada comunistă a fost interzis.
Alai de flăcăi în port popular. Lăsatul secului pentru postul Paştelui este anunţat în mod deosebit la Şinca Nouă. Roata în flăcări pleacă la vale, aruncată de feciorii satului, în fiecare an, de Lăsata Secului. Băieţii, îmbrăcaţi în portul popular românesc, o trimit fetelor mândre, care nu s-au aşezat încă la casa lor. Sătenii se vor întâlni la şcoala din sat, la ora 17.00, de unde, un alai condus de feciorii călare pe cai vor porni spre casa gazdei. Gazda va cinsti întregul alai cu ţuică fiartă şi va pune la dispoziţie roţile, care vor fi împodobite cu paie şi urcate pe dealul din apropiere.
Strigături peste sat. După lăsarea serii, feciorii au dat foc roţilor şi le rostogolesc din vârful unui deal din apropierea satului, gest însoţit de strigături. Strigăturile vor adduce la cunoştinţa sătenilor care sunt fetele nemăritate sau vor face haz pe seama fetelor rămase nemăritate şi pe seama feciorilor tomnatici. Sărbătoarea se încheie cu un bal la Căminul Cultural din sat, unde toată lumea va dansa şi se va distra până noaptea târziu.

Comentarii

Ultimă oră