Sari la conținut

Producătorul elen de lactate Olympus, prezent în România din anul 1999, a investit 55 milioane de euro într-o fabrică în Halchiu, Braşov, a anunţat compania, la sfârşitul săptămânii trecute, într-o conferinţă de presă.  Aceasta este cea mai mare investiţie a producătorului de lactate din afară Greciei.

Operaţiune „strategică”. Noua fabrică, ridicată pe o suprafaţă de 25.000 metri pătraţi va produce lactate româneşti atât pentru piaţa locală, cât şi pentru pieţe externe din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. „Operaţiunile noastre din România, unde am făcut cea mai mare investiţie din afara Greciei, sunt de o importanţă strategică în dezvoltarea grupului, fiind poarta noastră de acces către pieţele europene”, a declarat Dimitrios Sarantis, preşedintele grupului Olympus. Potrivit acestuia, în acest an, compania va investi per total în România 70 milioane de euro.

60% din producţie, la export. Fabrica din Braşov are o capacitate de recepţie a laptelui de până la 40.000 de litri pe oră şi trei linii de producţie: iaurt (120 tone/zi), telemea (100 tone/zi) şi lapte (PET: 16.000 litri/oră, ambalaj Tetrapak: 10.500 litri/oră). Capacitatea mare de producţie permite satisfacerea cererii atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele internaţionale din Europa şi SUA. Reprezentanţii companiei au mai spus că din totalul capacităţii de producţie de la Braşov, aproximativ 60% se va îndrepta către export, iar diferenţa către piaţa locală. Fabrica va ajunge la capacitate maximă de producţie peste trei ani.

60 de locuri noi de muncă. Olympus a avut anul trecut în România o cifră de afaceri de 20 milioane de euro, iar pentru acest an estimează 20-25 milioane de euro. Compania are momentan, la Braşov, 60 de angajaţi şi va mai angaja încă 60 în următorul an şi jumătate. Reprezentanţii Olympus au mai spus că unitatea de producţie de la Braşov va genera în 2012 afaceri de 30 milioane de euro, acesta fiind primul an în care fabrica va funcţiona pe tot parcursul lui. Investiţia de la Braşov a fost realizată în totalitate din capital propriu.

Afacerea unei familii din Grecia

Olympus mai deţine şi 23% din acţiunile producătorului de lapte şi produse lactate Prodlacta SA Braşov. Grupul de companii, deţinut de o familie aflată la a treia generaţie, are sediul în Trikala, Grecia, şi derulează operaţiuni în 34 de ţări, inclusiv în pieţe precum SUA, Germania şi Italia. În 2010, grupul a înregistrat venituri totale de 216 milioane de euro şi EBITDA de 38 de milioane de euro. În prezent, deţine cinci unităţi de producţie în Grecia, Bulgaria şi România, care produc lactate şi sucuri naturale.

Comentarii

Ultimă oră