Sari la conținut

O familie din Fundata obține bani europeni pentru conservarea naturii

o-familie-din-fundata-obtine-bani-europeni-pentru-conservarea-naturii

O familie din comuna Fundata a obținut finanțare nerambursabilă în valoarea de 3.380 euro/an, pentru conservarea naturii, mediu și gestionarea durabilă a resurselor și utilizarea durabilă a terenurilor agricole. Banii au fost obținuți prin PNDR – Axa 2, Măsura 214 – „Plăți de agro-mediu”, Daniela Bangala, soțul ei și cei doi copii ai lor îngrijesc o fermă de 300 de oi, 40 de vaci cu lapte, 80 de hectare de pășune și 20 de hectare de fâneață, în comuna brașoveană Fundata. Pajiștile și pășunile din județul Brașov, ca și cele deținute de familia Bangala, sunt considerate unele dintre cele mai bogate în biodiversitate din Europa. Ele sunt eligibile pentru schema de agro-mediu a PNDR care are ca scop menținerea și îmbunătățirea caracteristicilor pajiștilor de înaltă valoare naturală.
Pentru terenul înscris la această măsură, familia primește 3.380 euro/an. La această sumă se adaugă subvențiile pentru animale și pentru restul pășunilor aflate în folosință. Beneficiarii acestui proiect s-au angajat să respecte un plan de management de mediu pe cinci ani, evitând folosirea îngrășămintelor chimice pe pajiști. Aratul și reînsămânțarea pășunilor nu sunt posibile în temeiul contractului de agro-mediu, potrivit datelor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală. Numai îngrășământul organic natural este folosit, și niciodată într-o cantitate mai mare de 30 de kilograme azot/hectar, scrie bizbrasov.ro.
     Agricultura tradițională practicată la nivelul pajiștilor de mare valoare naturală include metode manuale și non-invazive de cultivare, tăiere și stocare a fânului. Flora și fauna prosperă în astfel de condiții, nemaifiind amenințate de utilaje grele, utilizarea pesticidelor sau de practici care conduc la pierderea sau afectarea habitatului animalelor care trăiesc aici.

Comentarii

Ultimă oră