Sari la conținut

Număr aproape dublu de viroze la Braşov, de la o săptămână la alta

numar-aproape-dublu-de-viroze-la-brasov-de-la-o-saptamana-la-alta

1.897 de braşoveni au ajuns, în săptămâna 7-13 ianuarie, la medic, cu diverse afecţiuni de sezon, potrivit datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov.

Ponderea cea mai mare a bolilor de sezon au avut-o infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) – 1.478 de cazuri, dintre care 17 au avut nevoie de îngrijire spitalizată. Numărul acestora este în creştere faţă de săptămâna anterioară, când au fost 855 de cazuri înregistrate, în total, şi 17 persoane internate cu infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare.

Alţi 308 braşoveni au ajuns la medic cu pneumonie, iar 55 dintre ei au fost internaţi.

Pe de altă parte, numărul cazurilor de gripă este în scădere, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, săptămâna trecută fiind înregistrate 111 cazuri, faţă de 126 în prima săptămână a anului. Dacă a scăzut numărul total de cazuri de gripă, a crescut în schimb numărul celor internaţi cu gripă, de la 17 cazuri, în prima săptămână a anului, la 23 în cea de-a doua.



    Vaccinarea antigripală este potrivită şi în ianuarie!

Vaccinarea antigripală este importantă chiar şi în luna ianuarie, spune preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, precizând că sezonul gripal a debutat mai devreme în acest an decât anul trecut. „Vaccinarea este potrivită şi acum, în luna ianuarie pentru persoanele care nu au reuşit să se vaccineze până în momentul de faţă. Trebuie ținut cont totuși de faptul că există o durată între momentul vaccinării şi apariţia protecţiei. Practic cu cât vaccinarea se face mai repede, cu atât mai bine. Faţă de anul trecut sezonul a apărut precoce, cazurile de gripă au apărut în număr mare mai devreme, dar de obicei acest lucru nu înseamnă că sezonul va fi mai rău, ci că probabil va fi mai scurt decât cel de anul trecut”, a afirmat Alexandru Rafila.

De aceeaşi părere este şi preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, care susţine că vaccinarea în luna ianuarie nu prezintă riscuri pentru organism. „Este important să ne vaccinăm la începutul sezonului, adică septembrie, octombrie, noiembrie. Nu e o problemă însă dacă ne vaccinăm şi acum, dar este bine să conştientizăm faptul că un vaccin îşi face efectul cam în două săptămâni. Avem nevoie de o perioadă în care organismul nostru să dezvolte imunitatea faţă de virusul gripal”, a spus medicul de familie Valeria Herdea.

Alexandru Rafila spune că vaccinarea este recomandată în special pentru pacienţii care au afecţiuni cronice, boli respiratorii, diabet, dar şi pentru toate persoanele de peste 65 de ani, femeile gravide şi copiii de peste şase luni.

Trebuie subliniat și faptul că vaccinarea trebuie să se facă doar în momentul în care doritorul este sănătos, nu prezintă simptome ale gripei.

Comentarii

Ultimă oră