Sari la conținut

Noile credite, mai avantajoase pentru români: IIRC, noul ROBOR, cotat la 2,36%. ROBOR-ul a început să scadă

noile-credite-mai-avantajoase-pentru-romani-iirc-noul-robor-cotat-la-236-roborul-a-inceput-sa-scada

Noul indice IRCC, care înlocuieşte Roborul, este cotat la 2,36% în prima şedinţă în care e calculat, potrivit datelor BNR. Roborul la 3 luni a scăzut la 3,32%, faţă de valoarea de 3,37% anunţată marţi.

Metodologia de calcul şi politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea şi publicarea indicelui zilnic şi a indicelui de referinţă trimestrial (denumit indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC) reglementaţi de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Aceşti indici se publică pe website-ul BNR, în secţiunea bnr.ro/Info-financiar-5371.aspx.

După această dată, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor, la adresa mai sus menţionată.

IRCC înlocuieşte ROBOR la stabilirea dobânzilor plătite la creditele acordate consumatorilor.

Comentarii

Ultimă oră