Sari la conținut

Nocturna bibliotecii la Braşov – ediţia 2016

nocturna-bibliotecii-la-brasov-editia-2016

Nocturna bibliotecilor este un eveniment de promovare a cărţii şi lecturii publice, iniţiat şi organizat la nivel naţional de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). În anul 2016, ediţia braşoveană este tematică, fiind plasată sub semnul Experimentului şi inovaţiei. Dorim să stimulăm spiritul inovator şi să propunem, biblioteca şi partenerii ei, experienţe, instalaţii şi activităţi ce vă vor provoca cu siguranţă prin caracterul lor nou.

Cu acest prilej, sâmbătă, 17 septembrie, între orele 18,00-24,00, Biblioteca Judeţeană Braşov va oferi publicului de toate vârstele evenimente diverse şi atractive. Vom avea lansare de carte, expoziție interactivă, tur de biciclete, concurs, labirint sonor, filme, ateliere (de hârtie marmorată), laboratoare, mobilier pictat, Bibliobar.

Chiar în faţa sediului bibliotecii, partenerul nostru, Expoziţii călătoare, vă invită la o expoziţie interactivă, o instalaţie creată de artişti, ce cuprinde o serie de obiecte realizate pentru a ilustra diferite fenomene fizice şi a înţelege cum funcţionează, de pildă, o eoliană, cum se produce un val, care este mişcarea şi etapele lui etc. La etajul bibliotecii, Labirintul sonor este o altă ofertă inedită. Asociaţia Laborazon vă propune să pătrundeţi în labirint, un perimetru delimitat, unde veţi găsi drumul ghidaţi de sunete. Când veţi călca greşit, undele infrarosii vor semnala eroarea şi încet-încet veţi găsi drumul de ieşire. Un proiect inovator pe care vă invităm să îl experimentaţi!

Găzduim lansarea cărţii “Donbas” de Jacques Săndulescu, tradusă recent, în această toamnă, la editura Nemira. Volumul relatează aventurile trăite de erou, un adolescent sas, în evadarea sa din lagărul din Uniunea Sovietică unde fusese deportat şi drumul lui spre libertate. O carte impresionantă, care a avut un succes uriaş la publicarea ei în străinătate şi despre care suplimentul Literatură. Arte. Idei al revistei ASTRA, editată de bibliotecă, a publicat un articol în ultimul număr. O carte care a ajuns model pentru tineri, fiind predată în şcoli din SUA. Volumul va fi prezentat de traducătoarea Mihaela Albulescu şi scriitorul braşovean Dan Anghelescu.

În avanpremieră la festivalul Braşovul - capitala jocurilor tradiţionale ale copilăriei din octombrie anul acesta, cu ocazia Nocturnei bibliotecii, se va face în curtea Casei Baiulescu o activitate în care copiii vor învăţa vechile jocuri din copilăria de altădată.

Bibliobarul este o inițiativă împreună cu partenerul nostru, ceainăria Ceai et caetera, ce va prepara cocktailuri de fructe, colorate şi inspirate de cărţi celebre, botezate după titlul cărţilor, îmbiindu-vă să le degustaţi şi să identificaţi cartea ce le-a dat numele.

Un loc special ocupă în programul nostru atelierul de mobilier pictat organizat de invitata Bibliotecii Maghiare, artista Pál Tünde la Mansarda Casei Baiulescu (orele 18,00-20,00). Atelierul va fi însoţit de o expoziţie de mobilier pictat tradiţional şi de piese de mobilier şi design inovator, proiectate şi realizate de mari designeri ai secolului XX, din colecţia Facultăţii de Ingineria Lemnului, Universitatea „Transilvania” Braşov, expuse în Mansarda Casei Baiulescu pe tot parcursul Nocturnei (orele 18,00-24,00). Mulțumim doamnei prof. univ. dr. ing. Marina Cionca pentru colaborare!

Comentarii

Ultimă oră