Sari la conținut

La Braşov, în această toamnă, producţia de cartofi a crescut cu 10 procente anunţă specialiştii.  Datorită precipitaţiilor care au căzut constant pe perioada verii, fermierii braşoveni vor recolta aproximativ 250.000 de tone de cartofi, ceva mai mulţi faţă de anii precedenţi. „Avem mai mulţi cartofi, producţia este mai mare decât anul trecut, cu toate că nici anul trecut nu am avut o producţie bună. Da, mai mare dar nu dublu sau triplu aşa cum se aude pentru că nu se dublează sau triplează producţia de la an la an. Nu e gumă ca să se întindă”, ne-a spus Ioan Banea, fermier.
Nu se vând. Deşi până în luna septembrie fermierii au recoltat o bună parte din catitatea de cartofi, producătorii au un motiv deja de îngrijorare. Nici măcar preţul mic pe kilogram al cartofului nu îi face pe braşoveni să cumpere cantităţi mai mari. „Sincer în ultima perioadă nu prea a mers treaba. Acum toată lumea scoate cartofii şi au scăzut vânzările. Şi preţul este destul de mic. În medie pe zi vând cam 2, 3 saci, depinde de zi......”, explică Alexandru Spiridon - producător din Stupini.

80 de bani kilogramul. În prezent, în medie, la en-gros, în pieţe, la cantităţi mari, producătorii vin cartofii cu 80 de bani sau 70 kilogramul. „Nici la preţul ăsta nu ia. Acum am aprovizionat pentru o săptămână şi tot degeaba. Că nu se cumpără cartofi pentru că sunt peste tot”, ne-a declarat Ioan Ilieş, vânzător. Pe braşoveni preţul mic al cartofului nu îi încântă. Cumpără cu ţârâita şi nu se încumetă la cantităţi mai mari. Iar cei care îşi fac totuşi aprovizionarea pe iarnă, caută locul cel mai ieftin din oraş. Un lucru e sigur, toamna aceasta cartofii din judeţul Braşov vor atinge preţuri minime dacă producătorii nu vor reuşi să îşi vândă marfa.

Comentarii

Ultimă oră