Sari la conținut

Monitorizarea mediului aerian al municipiului Braşov

monitorizarea-mediului-aerian-al-municipiului-brasov

În ultimii ani, starea mediului din municipiul Braşov se află în atenţia opiniei publice şi a autorităţilor la nivel local, naţional şi european, fiind semnalate probleme acute de degradare a calităţii aerului, cu impact asupra vieţii cetăţenilor şi mediului înconjurător.


În acest context, Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” în colaborare cu Comisariatul Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu şi cu Primăria Municipiului Braşov au demarat procesul de monitorizare a calităţii aerului şi a condiţiilor meteorologice din Municipiul Braşov cu ajutorul unor senzori aeropurtaţi amplasaţi pe diferiţi vectori aerieni.


,,Prin lansarea dirijabilului radio-comandat din dotare, Academia Forţelor Aeriene ,,Henri Coandă” contribuie la îmbunătăţirea monitorizării calităţii aerului urban prin colectarea unor date complementare reţelei de suprafaţă, astfel încât instituția noastră să se alăture efortului autorităților prin acțiuni concrete în interesul comunității” – General de flotilă aeriană conf. univ. dr. Gabriel RĂDUCANU – comandantul (rectorul) AFA.


Rezultatele obţinute pot contribui la identificarea surselor de poluare din zona Braşovului şi pot fi utilizate la implementarea ,,Planului integrat de măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului și pentru prevenirea situațiilor de risc în acest domeniu”.


Testele efectuate în procesul de cercetare la nivelul academiei confirmă utilitatea funcțională a sistemului, măsurătorile georeferenţiate se pot realiza la intervale de 1 secundă, iar datele colectate pot fi vizualizate în timp real. Pentru etapa viitoare se urmăreşte posibilitatea de optimizare a traseului de colectare, pentru a fi identificate sursele de emisii ale unor gaze şi actualizarea permanentă a bazei de date.


„Datele şi informaţiile furnizate de echipamentele de monitorizare şi control din dotarea Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă” sunt utilizate în prevenirea şi controlul calităţii aerului şi dezvoltării antropice, ţinând cont de respectarea legislaţiei de mediu într-o societate cu o dezvoltare durabilă.” – Mircea PARASCHIV, comisar şef – Comisariatul Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu.

Comentarii

Ultimă oră