Sari la conținut

Monede din secolul al II-lea înainte de Hristos, de vânzare într-un târg din Braşov! (Galerie Foto)

monede-din-secolul-al-iilea-inainte-de-hristos-de-vanzare-intrun-targ-din-brasov-galerie-foto

Monede din secolul al II-lea înainte de Hristos, din perioada Imperiului Roman, dar şi bizantine, de vânzare într-un târg din Braşov! Deşi au valori uriaşe, cele 154 de monede au fost scoase la vânzare pentru doar câteva zeci de lei fiecare.
Poliţişti din nu mai puţin de 7 judeţe, dar şi din Capitală, au descins în clădirea care găzduia târgul de numismatică, au ridicat monedele şi au demarat o anchetă. Şase bărbaţi şi o femeie au intrat în atenţia anchetatorilor.
Târgul de numismatică găzduit de Braşov a strâns, în weekendul trecut, 125 de comercianţi. Zeci de poliţişti au descins în incintă pentru verificarea legalităţii comerţului de monede. 154 de piese au fost ridicate de oamenii legii.
„Au fost identificate şapte persoane care comercializau ilegal 154 de monede pentru care nu deţineau acte de provenienţă. Monedele au fost confiscate de poliţişti şi predate angajaţilor de la Direcţia pentru Cultură a Judeţului Braşov, iar împreună cu experţii de acolo facem cercetări în continuare pentru a se stabili dacă s-au produs infracţiuni la legea patrimoniului naţional. În primă fază, persoanele în cauză au fost amendate  cu câte 1000 de lei fiecare.”a declarat cms.şef Liviu Naghi – purtător de cuvânt IPJ Braşov.
Monedele vor fi supuse expertizării pentru a se stabili provenienţa, dacă sunt originale ori replici şi care este valoarea lor reală, în funcţie de cataloagele internaţionale în materie.
„Cele mai valoroase sunt monedele din argint, care sunt monede imperiale” a precizat Gheorghe Mitran – director al Direcţiei Judeţene de Cultură din Braşov.
Gheorghe Mitran spune că valoarea fiecărei monede depăşeşte 100 de Euro.  „Provin din siturile arheologice din perioada romană imperială,  din perioada bizantină şi din evul mediu. Marea lor majoritate sunt confecţionate din cupru şi o parte din ele sunt metal nobil, din argint” a adăugat Gheorghe Mitran – director al Direcţiei Judeţene de Cultură din Braşov.     Comercianţii monedelor rămân în atenţia poliţiştilor, care trebuie să stabilească dacă s-a comis sau nu vreo infracţiune. Directorul Direcţiei Judeţene de Cultură din Braşov, Gheorghe Mitran, îi avertizează pe agenţii economică că pot comercializa monede doar dacă firma pe care o deţin are autorizaţie specială.  

Comentarii

Ultimă oră