Sari la conținut

Moment solemn dedicat lui Dumitru Fărcaş la Făgăraş, unde ar fi trebuit să cânte pe 16 august

moment-dedicat-lui-dumitru-farcas-la-fagaras-unde-ar-fi-trebuit-sa-cante-pe-16-august

Cel mai celebru și iubit taragotist al României, Dumitru Fărcaş, plecat dintre noi marţi dimineaţă (7 august 2018), ar fi trebuit să participe la Zilele Făgăraşului, fiind programat a urca pe scenă în seara zilei de 16 august 2018, după Sava Negrean Brudaşcu.

Chiar dacă nu va mai putea fi ascultat de către făgărăşeni, artistului îi va fi dedicat, în seara respectivă, un moment special in memoriam, au explicat organizatorii evenimentului.

Luni seara, Dumitru Fărcaş a suferit un infarct, motiv pentru care a fost internat într-un spital din Cluj. Iubitul interpret de muzică populară, (care împlinise în mai vârsta de 80 de ani) s-a stins peste noapte, îndurerând cu dispariția sa o întreagă țară.

Taragotistul Dumitru Fărcaş a fost înmormântat joi (9 august 2018), cu onoruri militare, în comuna natală Groşi, judeţul Maramureş. Trupul neînsufleţit al artistului a fost depus într-un cavou construit în spatele casei părinteşti, aceasta fiind dorinţa sa expresă (exprimată încă din timpul vieții).

Deși obiceiul este rar întâlnit în alte zone ale țării, în Maramureș mai există localități în care morții sunt îngropați în curțile caselor, mai ales în zonele în care relieful nu permite construirea unui cimitir.

Dumitru Fărcaş şi-a exprimat el însuşi dorinţa de a fi înhumat în spatele casei părinteşti, care va deveni casă memorială.

La înmormântare a avut loc şi un trist moment folcloric, cu cântece de jale interpretate de taragotişti şi intrepreţi de muzică populară, în memoria lui Dumitru Fărcaş.

Comentarii

Ultimă oră