Sari la conținut

Mobilier ca în vremea bunicilor, expus la Muzeul Civilizatiei Urbane

mobilier-ca-in-vremea-bunicilor-expus-la-la-muzeul-civilizatiei-urbane

În zilele noastre, zestrea fetei o reprezintă contul din bancă. În Transilvania secolelor XIX şi XX, o parte a zestrei erau piesele de mobilier pictate şi mai ales lada de zestre, care era şi un semn al hărniciei miresei. Un patrimoniu pe care îl mai găsim azi doar în muzee, deşi la Braşov a existat o puternică breaslă a acestor meşteşugari. „Mobilier pictat transilvănean” este titlul unei expoziţii găzduite de Muzeul Civilizaţiei Urbane. Piesele din lemn expuse au fost lucrate de Aurelia şi fiul ei, George. „Există o tradiţie a pictării mobilierului în Transilvania, mai ales în zona săsească, pentru că de acolo au preluat-o şi românii, şi maghiarii şi trebuie să arătăm că această tradiţie este frumoasă, valoroasă”, a declarat Ligia Fulga, director Muzeul Civilizaţiei Urbane Braşov.

Expoziţie cu vânzare

Pentru Aurelia, expert restaurator textile, totul a început în urmă cu aproximativ 20 de ani. A văzut astfel de piese într-o expoziţie la Muzeul Ţăranului şi a dorit să ducă mai departe o tradiţie. „Având totul la baza format, mi-a fost foarte uşor. Am zis că eu pot să duc mai departe treaba asta şi să arăt de fapt ce frumuseţi avem noi, nu să alunecăm în lumea asta care ne înconjoară cu lucruri urâte, care duc către kitsch”, a declarat Aurelia Pomponiu, artistă.

Piesele sale au fost expuse în mai multe oraşe ale ţării, dar şi în străinătate. În acest meşteşug i-a urmat şi fiul său. „Orice alături de mama, facem orice începând de la obiectele cele mai mici până la dulapuri, la paturi, orice este din lemn vrem să ne punem amprenta pe el”, a spus George Pomponiu, artist. Creaţia celor doi artişti poate fi admirată de braşoveni până în data de 20 octombrie. Cine doreşte, poate şi cumpăra o piesă, expoziţia fiind cu vânzare.

Comentarii

Ultimă oră