Sari la conținut

Mitropolitul Ardealului îi pune pe preoţi să doneze banii primiţi de la enoriaşi

Preoţii care au sfinţit casele  braşovenilor de Bobotează şi au primit bani de la aceştia sunt obligaţi acum să-i predea la  parohii.

Sumele vor fi virate  pe baza unor chitanţe, urmând să fie folosite pentru nevoile bisericilor respective. Ordinul  a fost transmis de către Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, care spune că preoţii nu au avut voie să pretindă bani de la enoriaşi, aceştia cotizând de  bunăvoie, atât cât i-a lăsat inima şi mai ales conştiinţa.
Potrivit Mitropolitului Ardealului, criza nu a afectat conştiinţa oamenilor, iar aceştia susţin parohiile din cu-prinsul eparhiei pe care Înalt Preasfinţia Sa o păstoreşte.
Mitropolitul Laurenţiu Streza spune că  cei care dau cei mai mulţi bani preoţilor care le botează casele sunt „credincioşii cu conştiinţa cea mai puternică”.  Adică, dacă ne luăm după Înalt prea sfinţia sa,   cei bogaţi  care oferă sume mari  la biserică au  o conştiinţă înaltă.
Potrivit cererii mitropolitului Ardealului, banii daţi de oameni de Bobotează preoţilor trebuie depuşi cu chitanţe în gestiunea parohiilor. De acolo se folosesc pentru nevoile parohiilor, inclusiv pentru salarizarea preoţilor. Preotul care merge cu botezul îşi îndeplineşte misiunea pastorală, de a sfinţi casele credincioşilor, de a-i cunoaşte pe aceştia”, a precizat Laurenţiu Streza.
Mitropolitul Ardealului spune că nu îi va verifica la sânge pe preoţi dacă predau parohiilor toţi banii strânşi de la enoriaşi, ci se bazează pe „buna  lor credinţă şi curata lor conştiinţă”.
Conducerea Mitropoliei Ardealului va controla dacă preoţii întocmesc chitanţe pentru banii primiţi de la credincioşi. Înalt Prea Sfinţia sa, Laurenţiu Streza, susţine că nu e primul an când a făcut această solicitare, ci doar acum a devenit publică. Sfinţirea caselor de Bobotează este un obicei păstrat de veacuri, aceasta fiind de altfel şi o obligaţie pastorală a preotului paroh.  (L. N.)

Comentarii

Ultimă oră