Astăzi, de Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos,a participat la Brașov, împreună cu directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, brașoveanul Laszlo Barabas, la acțiunea de ecologizare a lacului Tărlung – Săcele.

 

Operațiunea de ecologizare a lacului de acumulare Tărlung, principala sursă de alimentare cu apă potabilă a municipiului Braşov, a fost efectuată cu o ambarcațiune 100% electrică, numită după zeul japonez al pescarilor și al norocului Ebisu, realizată de Act For Tomorrow.

 

Ambarcațiunea care a curățat deșeurile de pe luciul apei este compusă dintr-un motor electric care funcționează cu ajutorul unor baterii Tesla cu încărcare directă de la panourile solare. La bord se pot colecta deșeurile din plastic, aluminiu, sticlă, lemn, textile etc. Aceste deșeuri sunt sortate și ulterior merg spre reciclare.

 

Cu această ocazie, ministrul a făcut un apel către români să nu mai arunce deșeuri în locuri nepermise și să păstreze curate apele și terenurile României:

 

„Colegii de la Apele Române depun eforturi zilnice pentru a ține apele din România curate. Avem aici o oază, pentru că în zonă nu avem deșeuri, și o să fim șocați când mergem mai sus un pic, ce înseamnă fuxul de deșeuri care vine din amonte și ce înseamnă această muncă zilnică pe care colegii noștri o fac să curețe apele din România.

 

Iresponsabilitatea unora afectează mediul înconjurător și umple apele noastre de deșeuri care trebuie curățate. Fac apel la toată lumea astăzi, pentru ultima dată să strângem deșeurile și să nu le mai aruncăm niciodată. Dacă nu le mai aruncăm, poate vom reuși să curățăm țara de deșeuri. Dacă, zi de zi, oamenii iresponsabili vor arunca deșeuri în locuri nepermise, vor depozita ilegal, activitatea noastră se va rezuma pur și simplu la colectarea acestor deșeuri și la curțarea continuă a României. Să nu le mai aruncăm niciodată și să păstrăm apele și terenurile curate."  a spus ministrul.